港女收息股討論

487 回覆
14 Like 114 Dislike
我建議你放埋2022先
多數加息中電反高潮會升
你咁講係供?
如果係咁我覺得轉供/買其他你想嘅
但手頭嗰啲除非等錢洗如果唔係唔賣放下囉
唔係月供, 只係幾次嚮(自以為)靚價入咗

依家睇法係, 中電最高位 $94, 距離現價 $15, 當三分一即要升多 $5, 呢 $5 可袋多 $20,000 (未計出年股息), 但風險係唔知幾時同有冇 $5 咁多

如果現價放晒換入 6823, 一年股息又係 $20,000 多小小, 但較穩陣, 因為佢係 SS

咁諗/計有冇錯?
仲未夠10年。。。咁快諗住換
咁諗都得既咩 電費抗通漲喎
買內銀真係賺息ONLY
我買中電本來目的真係諗住補貼下自己啲電費

不過唔係好夠…
學下第一頁啲師兄啦
不過你都overall 賺10%算係咁
60+50=110

真係(2800)陪着你走
換左一定後悔
留低既都係一份心意,而唔係負擔
點解呢? 中電有好大升值潛力?
中電呢隻真係老牌實業..持有左幾年
之前兒燈又話買咩中國電, 閂本地電
最尾咪放哂水o候比佢加價
管理層仲要係電視同你班香港人解釋點解加價同道歉
你睇下有邊間公司會咁
有時買股唔係睇股息
咁睇咩呀
中電唔係國企遲早都
是但啦, 呢D說話聽到厭
你出去開PO一定大把人比like你
6823咪又係多對手咁.咁.宜家點
14 諗住,17 先買左小小,小心D,全部地產股可能有低位俾你買。
有無人聽龍少講

又創新高啦
113 加107 點睇
其實收息股要留意價同息,長期股息增長很重要,可口可樂KO, 埃克森美孚XOM, 雪佛龍CVX,01038 長建就係例子, 股息年年有增長而甚少減派(除2008,2020 等極端例子)價一樣重要,賺息蝕價好多例子,以上4隻,符合第二要求只有KO 及CVX.

所以,好多收息股,實則賺息蝕價,收息補不到股價下跌。
公司有辦法維持收入同派息就冇問題,只係求現金流,股價跌可以再買多啲
有機會比人私有化
但香港人應該唔會買美股做收息掛(KO)
因為美國有股息稅,亦有增值稅,傾向長缐。香港沒有以上,因此買美股收息不是主流。但您如果唔長期持有,沒有複利效應,收息大打折扣,未收息您見股價下跌一定放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞