港女收息股討論

487 回覆
14 Like 114 Dislike
可分派收入 無收入咪唔使派
0823最近一次仲派多咗
蝕錢呀
係咪為左儲多啲股收多啲息?
蝕還蝕 派息還派息 無衝突
我當年得十皮野 都係靠收息慢慢磨大個本
咁你仲有問題 玩咗咁多年都唔明唔同asset用途唔同
根本無野好笑
唔通有人買金抗通漲你又笑9佢?
惟一一個位值得相確 就係香港既資產黎 唔係美帝要抽30%都想主力買嗰面
港女似唔似美女咁要收30%股息稅?
呀哥 中間有啲年份係跌你唔講?30% tax你唔提?
屋企兩老退休 幫佢地本多返啲現金流
去到嗰個年紀現金流重要過財富增值 跟住你話點解唔買VOO 我應該點覆你?不過我都有叫佢地買美股為主派息基金
有冇人做緊

月供每月 派息既基金呢
無 其實嗰30% tax係收非美國公民
做緊1m
美股做緊 息扣稅都有3%up
但勝在有增長 價息一齊升
得10皮一年派5%,當你投資10年番一部頂多都係廿零三十萬咋喎
1. 派息唔止5%
2. 每年除咗股息再投資 仲會有新錢打入去
3. 隻股升左好多 我會放 再搵下一隻收息股入
咁新錢部分大概投入左幾多先
我自己收息股當現金儲備,好過放錢係銀行
港股收息暫時有823 1883 同6823,要睇檔生意係咪真係賺到現金(睇cash flow statement)

樓上有人誤解左,6823先係商業信託

投資反正用自己錢 唔使笑人嘅

我另外都有美股同美債,最緊要自己舒服
人地個topic講緊港股
我夠有玩美股啦
玩左1年都回左本+100%
唔通又係度9唔搭8叫你玩美股咩
上面果d擺明搞事冇心討論
玩咁耐咪得格x同果個財x叫做發達
其中一個仲要上以前
專玩港股食息blogger留言挑機
點知比人係yt開條片專登講+恥笑
有時9唔搭8有個譜
人地明明topic講緊第2樣野
你又成個細蚊仔咁
唔知頭唔知路走入去挑機
Lm
安聯?
個財巴有發達咩?佢啲SPAC瀨哂屎 除非佢放哂
不過格x就真係有料啦 一早就已經大手買入TSLA同轉ETC
個財巴只係食正升浪
yup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞