蒙牛22年首次更新logo,由蘋果LOGO設計師操刀

150 回覆
75 Like 179 Dislike
但佢個長方形個比例真係黃金比例咩
佢好似係改顏色嗰個,蘋果logo應該唔係佢設計?
屌,三聚氰胺。
仲有佢最左最右個圓形同成個設計有咩關係
我都覺得係
九成小米自己要求白色MI唔改得,仲要keep返隻招牌橙
老實講咁仲有乜改動到
係咪因為唔識中文所以無搞隻字
佢慢慢zoom 埋去咁款
韭菜
其實係難 又不失傳統 又想有改變
其實個 designer 可能交咗好多同原本 logo 好唔同嘅設計,但全部俾班蒙牛領導 ban 哂,最後話「你跟返舊嗰個畫個新啦」
小米
我睇左第一眼感覺係綠色加新月,好伊斯蘭點過到標
申:以前做過呢行
其實改完係好睇咗
件事本身係無問題
唔一定所有嘢都要大執先係好
不過問題在於個brand一定要煲大件事嚟講當宣傳
咁咪俾人指指點點
其實你靜靜地改咗
受眾久而久之一定會覺得順眼咗舒服咗
refine logo呢個舉動本來就唔一定需要引人注目
而家成件事就變成咗advertising嘅一部份
個客一定係覺得俾咗咁多錢請大師出手
仲唔煲到有咁大得咁大
依條友成個portfolio 好似得Apple 見得人,成個網頁仲係用梗幾十年前嘅蘋果logo打飛機,應該狗屎撞棍蘋果成功咗而出咗名, 咁啱強國人最鍾意依啲大名
就好似大家食J改logo嗰壇嘢
大家更加可以睇哂成個process係點
打鑼打鼓又比賽又盛
先唔comment啲作品收返嚟係好唔好
但睇個老細最後揀出嚟嗰啲同舊嗰個都八九成似
已經擺到明個老細就唔接受新嘢
俾人投完票之後 都仲要臨尾生多個stage將幾個option合成做一個 另一個option係用返舊
係人都諗到個老細根本就係鍾意舊嗰個
結果設計呢樣嘢咪變咗場show當宣傳俾人串下笑下
designer又撚狗

又真係差好遠喎
高潮眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞