蒙牛22年首次更新logo,由蘋果LOGO設計師操刀

150 回覆
75 Like 179 Dislike
今天,蒙牛正式啟用全新品牌形象,由蘋果Logo設計者,世界著名設計大師Rob Janoff操刀。

全新標識傳承了1999年“蒙牛”造型:右上方為牛角,下方代表河流和草原。圖形的內部化繁為簡,去掉了MENGNIU和筆劃細節部分,外形方形變得更加圓潤。圖形處理得更加飽滿,流暢,“蒙牛”二字也變大了。

Rob Janoff大師遵循了黃金比例美學設計,使新logo變得嚴謹、和諧、簡約以及具有比例美學。同時,為品牌注入了新內涵:暗示著蒙牛來自黃金奶源帶的天然優勢。

整個標誌以白色、綠色構成,傑出尋求天然,新的品牌色系“草原綠”比之前相比略顯明亮。

官方介紹稱:自從1999年蒙牛品牌創立至今,22年來首次更換LOGO,新LOGO從整體視覺上更顯簡約、大氣。我們的根來自內蒙綠色大草原,這是我們永遠不變的底色;“牛角”是蒙牛的精神符號,代表了蒙牛一直以來“天生要強”的企業精神;“母親河”的元素更是代表了蒙牛在黃河沿岸黃金奶源帶的產業佈局,滋養出了世界品質好奶。同時,通過對大量消費者的市場調研,經典中文毛筆字“蒙牛”進行了保留,這也顯示了對中國傳統的延續。

Rob Janoff以創造眾所周知的蘋果logo而聞名,彩虹色的條紋設計是迎合了蘋果電腦的銷售訴求點——色彩表現力。

而蘋果缺口設計與被咬了一口的蘋果概念一致,以便人們知道它代表的是蘋果,而不是櫻桃或番茄。而剛巧的是:與咬(bite)同音的byte正好是個計算機術語。

據調查顯示,蘋果標誌的受歡迎程度已超過可口可樂和谷歌,而Janoff也因此成為世界頂級的平面設計師。

呢啲真係要做嗰行先知有幾勁
利申 唔係做嗰行 覺得冇乜分別
諗起屌米改logo,將正方形四隻角改圓佢,搵個日本人諗3年。
點解次次都係咁
嘩嘩嘩,好有分別…

冇收受回佣我切囉!!!
另一爆笑級案例,屌米
爆笑級垃圾
申:係呢行
無乜分別

利申 10年+平面設計師
係d 豬閪支那人易呃, 上次又有單又係咁, 求奇改一改個logo, d 支那人吹到好似好淵博咁
一GOOGLE WIKI , 佢D 大頭BB奶粉抺唔甩
知條毛,要有名氣嗰堆先會明
人地係宣傳焦點係個設計師多過佢個logo

用埋呢個得啦, 夠大頭夠弱智
事但啦,又咪係飲壞人
幾多錢先?
呢d垃圾真係得個名 仆你個街,小畫家都畫到
呢單二百萬買幾日廣告,抵屌啦
飲蒙牛 無入球

好多logo 都係畫兩筆就完
盛惠幾百萬
冇晒蒙牛feel
佢蒙牛2隻字仲靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞