求教,點解個個做IT program都話要學java,寫web,寫app?

61 回覆
8 Like 95 Dislike
做ba
如果你真係咁精通c++
自然會有ibank工啦
定係樓主根本冇野叻,c++已經係最唔7果隻lang
java python都搞唔掂學人寫c++
Rust 係 compile 到啲嘢通常就啱。
但前提係 compile 到。
香港唔洗要真專材
只需要假通材
明就明 唔明就唔好係香港撈
我資質低要master晒跟本冇可能
認真你轉行啦
community size 又唔一定說明一切
php 至今依然有45.43%
https://www.statista.com/statistics/495026/programming-language-breakdown-by-industry/
好明顯係佈教
就算樓主學識 java python 乜乜物物
佢都唔會喜歡嗰啲工作
因為人哋選擇 java python etc. 並非因為多人識,而係佢哋嘅工作性質之中,嗰啲 language 有好處,樓主唔會用嗰啲好處嚟諗嘢,人哋寫個 code 想易 maintain 、想快起手、唔使考慮冇咁多 gc ,樓主就由揼曲一刻開始就諗 memory efficiency、code optimisation… 咁只會係人材資源錯配
識C++返大陸做騰訊寫 game。留係香港做乜9?
做名都叫深紅大陸仔。返大灣區拉。

寫game 紅到分紅成百萬。
好似就算外國都係咁
做infra算啦
https://youtu.be/uNXJYcFPKRg?t=1040

玩咩,你自己先出完片訪問微軟工程師
big tech就係啫,但有好多small tech㗎嘛
熟C++係唔係應該過外國
FG - IT狗呢兩份工點樣揀?
https://lih.kg/2677692

樓主fg 超越50K 仲洗問連登咩
乜lang都要隨時轉邊學邊用架啦
用死一隻咁廢架咩
記得有份工interview問我識唔識x,y,z langauge啊?
我話唔識y, 然後考官就話俾半個鐘我要我用y寫個program仔出黎,考我學唔學得掂新嘢
好刺激
因為一般business/application 唔未必需要用到C++/low level programming lang
一般high level lang 簡單D 而且都已經做到差唔多既效果
同埋而家D cloud好勁 setup上好多野 都avoid左network/timeout/performance問題
因為喺商業嘅世界入面最重要係要cost effective
toolchain, resource, stability
java, c#邊有得輸
c++你寫low latency, thick client就多人用
行web都係java/c#大路 又多SUPPORT
web而家都唔一定java/C#
node/python/ruby/go 大把野玩
都唔差
你真係做?下次考埋你換光管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞