求推薦Display櫃

65 回覆
2 Like 14 Dislike
忠旺
所以睇你點揀啦
我個陣都係送到黎自己砌 1350
80*200*35
咁平?有燈?
燈我再自己買 70cm燈條 7蚊人仔一條
一層3條 唔夠光又可以再加 線插位黎
再自己針線220直比+揺控插so
會唔會麻煩 我而家個櫃就係普通書櫃冇燈 又唔想自己整燈好似好麻煩咁先想整個玻璃櫃
整燈就唔煩 好簡單
2條電線扭埋一齊姐 再睇你書櫃點樣走位
有位咪買玻璃櫃
其實都係將每層既線駁埋再上到頂駁插so
想要搖控開關 買個 搖控插so就得

我買撚完個櫃 覺得自己伏左自己 成3千蚊
但係無位走線玩燈 宜家諗緊點樣界D層板

電制位又頂撚住左
3千蚊買冇燈櫃?你個櫃好大個?
80*50*200CM 普通18MM厚既木櫃
唔怪得 不過冇辦法你整燈唯有買3m d膠托 痴係櫃d 90度角既位 咁會冇咁顯眼掛 界板好大工程

塊板都唔知點界好
18mm厚
界角位 又怕界深左層板釘 托唔住
有冇圖睇下
我係你就 每層燈位背樣 梳個洞仔
飛哂d線去後邊咁走好過 快靚正
起碼唔會成埋線見到
樣=板
同埋你木板用燈條+3m已經夠做
又唔會睇到3m貼
如果咁樣 可以點避免入塵
同埋 可能d電線多 (我想玩場景 加燈 可能好多紅黑線 唔知點走)
唔洗梳好大 夠過就得 再剪d海綿塞住佢
燈條拖手就一定見到 但問題唔大
長線都係背面走 每層都係咁做
再一齊針埋就就得 睇你個隻燈係用牛定220
巴打可唔可以教下我 點樣計同走線??

如果我1個櫃2米高 4隻角都落燈柱
即係8條燈帶*1米 1條都4-8w
見到ikea 變壓器先30w 即係要買多個? 好貴

同埋點樣220直比 我都係想加搖控 (白<-暖白->黃) 就ok
有d咩方法可以 4條2m燈帶 (或8條1米燈帶)
扭埋同1個power supply 同1個搖控
我新接觸睇片諗唔到
要睇你買邊隻櫃先
睇下隻櫃有冇位比你藏線
燈柱係邊隻? 有冇圖?
燈帶/燈條睇佢點設計 有d要用牛 有d220直比
白 暖白 黃光就睇返你支燈有冇呢個功能

當你6層 上3層 下3層
下3層既燈 每層2個 燈條本身紅黑線係線插
將佢d 線插互插叫拖手
然後你揀一個燈既線插 剪左頭位開皮
準備一條好長紅色線扭埋一齊
用黎駁去插so/牛既長度
當你由櫃底飛上櫃頂
上3層都係咁做法
到時你櫃頂個d紅黑線 全部針哂插so條線到
/火牛 個針等到
咁一比電佢地就全部都會著哂

我都覺得講到19999

自己改3腳/買轉插

搖控插so

唔該哂巴打

我諗黎諗去都諗唔掂 要咩色好 但玩變色 白<->暖黃 又貴
我原本既諗法係咁樣
4角 4條燈柱垂直落
櫃頂 針埋 同1個Power supply 咁就方便打理同開關
但係唔記計電 同點樣集線
我以為好似router lan線頭咁 買個1開4既 一插就搞掂 點知搵唔到呢d野
燈柱 最高層就ok
如果其他層 你要改位既話 就好麻煩
同埋 頂燈 最好唔要啦 因為會頂住你放盒
或者個盒壓住頂燈會跌落去
如果你好似佢4條柱位貼燈帶 入邊個2條燈帶
射撚住你對眼 會好光傷眼
集線 你個隻櫃同圖個隻一樣?
好似唔見有坑位比你走線
d線 你駁埋一齊 執靚仔 去同一種來電就得啦
你淘x 買料好過啦 平好多又咩都有
又唔洗用牛 咁麻煩 隻牛又阻定
無線頭 你開皮將電線扭埋一齊包膠布就得啦
你唔好諗到咁複雜 其實好簡單姐
建議你個櫃到左 再簡單咁畫下圖
再幫你諗下計
兒登仔:其實唔難
聽聞呢隻櫃好易冧
我個隻都會入塵 所以有用d海綿封邊+隔纏條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞