【認真】大家濕疹點樣好返

141 回覆
12 Like 5 Dislike
做左都唔一定搵到
搵到又唔一定避到果樣野.......

唉,祝好運

黃丸與你同在
Lush 嗰一隻cream真係好勁, 其他藥膏完全冇幫助
THX巴打
其實九成九都係塵蟎爆標
有d冷門少少既例如麵包
我對麵包反而有輕微敏感
但我食左又唔覺有咩問題
最主要都係壓力 作息 飲食(少左某樣營養) 出事
睇果個免疫學鄔醫生,佢開既藥都温和啲同埋佢建議搽dml cream
早點瞓(12點要瞓啦),盡量食清啲,如果一定要街外野(叫三餸飯,多菜)
身體休息多啲,食野唔好咁雜,再配合治療同注重保濕,令免疫系統慢慢回復正常
男朋友搞左2年,而家先差唔多好返7788,當初病情反覆就係因為佢唔願意徹底改變生活習慣,凈係周圍求醫,試好多方法,但習慣唔變,藥同保濕野都幫唔到太多。
我個時第一次生既時候好緊張
好驚生到周圍都係
然後每日瘋狂搽cream保濕
講緊係每半個鐘搽一次
最後好返左 都無再復發
知道
我依家朝早起身都搽埋
以後都唔好復發
我都覺食魚好似關事
呢排驚到唔敢食蒸魚飯
益生菌 + Omega 3 EPA 最佳配搭
用左隻支拿藥膏 搽兩次就好返哂
完全唔知咩成份黎 (不過我得好細達濕疹
如果你枝藥膏係類固醇都唔好搽太多,去睇西醫佢俾類固醇,搽到啲皮膚愈黎愈薄,同冇乜用!最後去左睇中醫,條友話太多濕毒積住,就會愈起愈勁,要排哂出黎先會好翻,同埋我覺得辣野海鮮甜野都有啲關事,最好少食
個中醫都叫我唔好插類固醇
戒海鮮、辣野了
我呢排都有 買咗枝松焦油沖涼之後開始冇咁嚴重
我都轉咗用松焦油沖涼
唔好盲目停類固醇藥膏
應用就用,見好就停

死忍唔用,繼續痕,結果又R爆晒,細菌感染,惡性循環,心情又更差,好易做錯事

早幾年有次試過睇中醫果排真係死忍,結果一個睇唔開一次過啪左4粒黃丸,結果瞓左成日(多個24小時),電話又無電,條女同埋我老母上門拍鳩我心口先知醒
我個陣係成隻手掌都係,紅唒有泡又甩哂皮,個醫師執個啲勁毒既野俾我煲,又蛇皮又蠍子個類,連睇左幾個月先好番冇埋啲印,不過其實好睇個中醫用啲藥夠唔夠勁
講緊食魚對濕疹好喎
試下用手工皂沖涼
如果真我聽日食兩餐蒸魚補返
今天買咗najel
十一二歲時會爛到出水
個醫生話再咁落去會同我打針
就開左d類固醇比我搽先
叫我搽到個傷口乾左就唔好用
佢都有話有d人年紀大D
D內分泌會有改變(唔知有無記錯)
有機會自動斷左尾

到我十五六歲時真係自已好返7788
係有D皮膚變左一格格咁(唔識形容,應該話好似蛇皮?)
之後都無咩爛到出水或者爛得嚴重
係皮膚仲係成日乾
或者間唔中訓醒隻手多左一兩個滲緊血既傷口(唔大既,可能訓左自己痕,整損左唔覺)
但塗D類固醇(門診開既)塗一日
第二日就會埋口同收乾左
少糖 少鈉 少刺激食物
飲水 保濕洗面(一星期至少做次磨砂)
少夜訓 少r患處
睡房保持乾爽 床單頭枕頭套久唔久更換
但我無乜點運動

由成塊面爆到而家得返一兩處
早日康復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞