成功帶埋非貓狗寵物遠走加國, 你問我答

50 回覆
62 Like 7 Dislike
係 同埋要額外加錢 但好似淨可以貓狗同對體重都有限制
我上官網睇係要zoo/ lab research先可以帶龜,你去邊度申請入口許可證?
我照去The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) 到申請
但寫明係自家寵物
好好彩佢批左入口證俾我
我隻巴西龜黎,都可以?
我都答你唔到
不過你可以申請睇下佢批唔批
我果陣申請半個月就出result
張證就3個月有效期
申請費36.49 加紙
希望你成功申請
想問下你啲天竺鼠係咪要入cargo飛加拿大?
因為我見普通行李寄艙都接受非貓狗嘅寵物
價錢平過入cargo好多 大概200-400usd左右
就係寄艙行李
但佢收勁貴
因航收我幾皮野
話200-400只作參考
你可以再問下
唔知有冇平番
幾皮野已經係cargo費用
$35000左右一個籠都好誇張下
咁同我十月飛果陣差不多
好在我兩隻天竺鼠可以放同一個籠
我另外帶隻龜飛歐洲轉機就平好多
東箱?
代烏龜多謝你
我宜家自己搞緊帶一隻天竺鼠飛加國,都係諗住搭因航
想問下你買邊款飛機籠,草同水樽個啲點安排?同埋你搵邊個獸醫簽?我唔知星寵個啲做唔做

網上面冇咩資料參考,都幾徬徨
唔該你先

飛機籠我用呢款
草就塞滿半個飛機籠俾佢地自己食
水樽就咁掛係個籠個門口到

獸醫我係搵個有做寵物移民既
佢幫我安排晒健康證明,飛機籠,同係香港屋企到機場接送
去到加國我本來以為會係接行李果到接番佢地
我一開始就冇要埋到埗接送服務
點知原來係佢地會係另外果個貨運要出黎
當地接頭果間公司就接左佢地番office
我要之後再聯絡當地公司叫佢送番兩隻天天同隻龜俾我 (當然要另外收錢)
不過好好彩一切順利

如果你想問個獸醫資料可以另外pm我
明白晒
我黎緊都想帶天竺鼠走,想問有冇航空公司可以吾洗寄倉?
同埋係咪只可以搭國泰寄倉帶天竺鼠?
我問過加航同國泰, 最後得國泰有直航去加國
想問吓你搵邊間agent,好多agent都淨係搞貓狗
Thx~嚟緊都想帶隻龜出走,希望搞得成
想問你兩隻天竺鼠搭飛機既時候係幾歲?
我黎緊都計劃緊去英國 去個陣我兩隻天竺鼠都差唔多6歲
好擔心佢地寄艙
一歲
六歲都幾大年紀下喎
係呀 所以好擔心 但又唔想棄養
去到英國仲要隔離四個月
但而家唔走 過多幾年等佢地走咗都唔知仲有冇得走
希望你成功帶到佢地一齊過英國開始新生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞