成功帶埋非貓狗寵物遠走加國, 你問我答

50 回覆
62 Like 7 Dislike
小弟今年10月成功帶埋兩隻天竺鼠同埋一隻龜去到加拿大開始新生活
如果有人都想帶非貓狗寵物去外國的話
可以係到交流下, 我都可以分享下心得
相?
有冇檢疫隔離

費用如何

機票等等點樣安排呢

唔該先

我家龜女

肥仔孖寶
我啊媽有4隻龜帶唔走,送咗俾人
本來懶得login
特登login入嚟畀個like你
天竺鼠同龜都唔洗檢疫隔離
但係有d動物係要,例如兔仔
要上番加國官網睇番

另外龜入口係需要申請一張入口許可證

但係都係講緊幾舊水港紙,唔係特別貴

我覺得最煩係機票
因為唔係間間航空公司都運非貓狗寵物
我問過加航國泰
結果加航國際線係唔做非貓狗寵物運送
國泰就可以,但一定要寄倉,同埋好貴

另外我地agent就建議龜仔可以飛漢莎
價錢大概係國泰1/3
但要係德國轉機,要多成十二個鐘
龜仔一樣都要寄倉

費用方面因為我係搵agent搞
兩鼠一龜加埋洗左大約八萬蚊
如果自己搞應該要4-5萬
因為寵物機票真係唔平
係咪巴西龜
如果係就真係好難帶走
因為好多國家都唔準巴西龜入境
入艙前有咩預備?
驚唔驚沿途個艙環境太熱太凍無氣抖等等?
好似係話外來品種唔入得,得我隻貓入到。
長途飛機都怕啲動物頂唔順啊

又唔知佢地喺轉機嘅時候可唔可以透下氣
首先要搵到個獸醫係出發前七日肯幫你出份health certificate
證明隻寵物健康
另外就係要有個岩size既飛機籠
唔同航空公司規定有少少唔同
記得睇清楚尺寸
如果係雀或者哺乳類
上機前記得俾足夠既水同野食佢地
我塞左好多草落兩隻天竺鼠個飛機籠到
等佢地果程機有野食
結果佢地捐左係草底到訓覺
個海關話根本見唔到佢地係咪仲係個籠到
龜仔我就冇俾水同野食佢,
因為驚有野食係個肚的話因為運送壓力反而會有腸胃炎

我本身都有d驚會太凍太熱,但係航空公司聲稱如果係用佢地寵物運送服務的話,佢地會放係恆溫倉
咁我到埗接左佢地之後,帶埋佢地去獸醫到做body check都話佢地冇咩問題
我當航空公司係講真啦
係呀
所以我兩隻天竺鼠寧願俾貴d直航算
轉機搞唔掂
加航好似可以比一隻寵物上客機,但要用hand carry個quota換,係咪真?
想知有冇人帶到雀(鸚鵡)走?
感覺上雀仔坐飛機好易釘蓋
咁我就唔清楚
果陣問佢可唔可以幫兩隻天竺鼠買機票
佢話international 唔做非貓狗竉物
我就放棄左CA
我見我搵果個agent有做過雀仔case
不過你果隻係咩鸚鵡
細隻果D真係驚驚地
普通雞尾鸚鵡。
因為飛機,尤其decent 果段期間氣壓好勁,以我所知AirCanada 雀仔要寄艙
另外有樣要留意
外國未必買到你隻竉物平時食開牌子既糧
好似我隻龜同天竺鼠都買唔番部分平時食開既牌子
好彩我平時係將唔同牌子既糧溝埋餵
黎到都買到一部分牌子既糧
所以出發前記得睇下當地有咩牌子而香港又買到既
預D時間俾佢習慣下新糧
因為突然轉糧既話佢地可能會唔食
Covid之前既事了
呢排淨係做貓狗生意
加拿大邊度
東部某大城市
唔講咁多廢事俾人起底
東箱
鼠鼠more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞