[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (12)天口凍多寫字

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
平頭嗰啲italic dip pen係咪都係用有膠墨會好啲?
我真心唔知。不過見市面賣果d 平衡筆套裝。跟果d卡水。又係普通墨黎既。。所以。應該用普通墨ok
有膠墨用完即刻可以洗筆好啲
之前擺耐咗塞咗一枝平衡筆點洗都通唔返

我諗佢應該係試過平頭dip pen寫兩筆就無墨所以想加膠
我見響筆尖到加多舊野(一塊鐵片/彈弓咁既野)就可以每次點墨時可以點到多啲
買開平價筆微笑、弘典、金豪、無印。
得無印做到真正既氣密,放到兩三個月。
其他既好快會乾,搞到藍色墨水寫出變黑色。
好冇信心買貴筆,驚買支貴既返黎都漏氣,會激死。
有冇人話我知咩筆氣密好?
幾貴嘅筆啲墨水都會蒸發架喎
人哋貴在個尖好寫唔係墨水唔蒸發
咁介意不如咪鬼入點墨用算啦

利 有幾枝sailor金尖 擺得耐都係咁
唔知其他筆會唔會好啲
睇筆淨係睇尖咁會玩少好多野,好寫唔代表好用,我偏向要睇整體!
我反而覺得一支100蚊既無印鋼筆可以做到幾百幾千做唔好既氣密問題,好有驚喜。當然有佢差既地方。
漏氣導致墨水變深個種感覺真係好煩,要重新洗筆,涼乾,入新墨先再寫得。
你講得啱,點墨寫都冇咁煩。
有冇用過3776 個蓋特別諗過個氣密
Slip and seal 氣密設計,亦有人講容易爆杆。
呢支可以諗諗,睇清楚先。
未用過爆杆用過幾年
平行筆應該視為鋼筆處理
我都有幾枝平行筆 但係嫌啲線條唔夠sharp
所以買咗枝dip nib

你講得啱一係一寫就爆墨 一係冇墨出
Ink reservoir 我枝nib上面都有,
但情況一樣係咁

三文堂活塞款/白金
Btw做乜兩三個月都唔用枝筆?
冇練字既習慣,淨係日常用,好難記得日日換一支,有d一唔小心就冷落左成個月。
而且慣用既得一兩支,其他上完墨玩完,要一段時間先再拎出黎玩兩玩。
[url]https://www.youtube.com/c/ArtonDrawingAcademy/videos
哩個鋼筆畫畫channel好正[/url]
日用一支鋼筆一支玻璃筆 懶一次洗勁多筆
邊枝玻璃筆。?

日本仔果d玻璃筆好精美嫁。有冇買過?
想學
買左支川西硝子-矢絣
川西。我記得唔錯。有冇相j下?
上網睇到先中毒
呢個都重度中毒喎。。

買唔到同埋太貴 下支應該買菅清風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞