[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (12)天口凍多寫字

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
見仁見智。
寫真係好寫,個 flex 真係好軟,當普通筆寫再輕輕壓少少已經好有 character。除咗嗰啲改裝到個 slit 深到入晒 grip section 嗰啲之外 (即係 flex commander, regalia crossflex 嗰啲),scribo 可以算係手感最接近 vintage 嘅彈尖之一。但係正因為佢咁軟,控制得唔夠好、壓得大力咗少少就好易會壞。
至於值唔植呢個價,我舊年喺 Goldspot 入嗰時有個 coupon code 係全店 15% off,就覺得幾抵。最近行過尖東見到賣七千幾 (不過唔知有無折) 就覺得略貴。
寫過星塵
細枝到 寫到手痛
咁大手嫁咩。。
枝筆細
我ok呀。。
Sailor 嘅 large 似乎等如人哋嘅正常 size (即係 #6)?
我都係鍾意 bi-tone 所以揀 KOP
KOP 個價買到龍
所以都好爭扎

反而之前用過sailor第一代 舊短21k 咁幼寫起黎都舒服
又唔一樣嘅,龍係 18k KOP 21k。同價位的話,理論上價錢 vs 物料係 KOP 抵少少,當然品牌價值係另一回事,而龍個 bi-tone 又真係靚啲

KOP 最大敗筆係呀無 piston
以sailor手工嚟講,我諗冇piston會好過有
識買買晒3款尖
死啦kop係咪都係用緊其他筆款嗰個蚊型converter?
of course la
連綠響 武士漆都係用呢一隻
個價咁睇埋MONTEGRAPPA FLEX / 龍FLEX都得
但係龍 flex 貴好多 (搵到唔過萬當你贏),Montegrappa 個 flex 同 Scribo 無得比
龍flex 5000實有啦
149 難啲喎,師兄邊度搵?唔係 149 嘅龍 flex 就唔好制,硬過普通 M1000
Ching 啲帖買定點,喺邊買?
ipad google search 逐字放大版
如果真係要買紙本就淘寶最平
前排先問完尖東,149 calligraphy flex nib 六千零至六千幾左右 ,不過要訂,未必有現貨
個人覺得KOP好寫過現產龍,軟滑好多。
唔少人都話現產龍硬過鐵釘,不過都係睇人鍾意軟定硬啲
通常嚟到都應該唔止,絕版嘅嘢都係要等人放先會有
今年1月尾果陣尖東先pm我話嚟左貨,六千幾喎。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞