好辛苦 想自殺

84 回覆
21 Like 38 Dislike
學業同埋屋企
細妹有自殘傾向 我當時係第一個發現
我好錫佢好擔心佢 點知後尾佢講好多咒罵我嘅說話
爸爸媽咪唔正視細妹嘅問題 所以我愈積愈多壓力
本身已經食緊藥 但屋企人表示唔鍾意我食 有陣時喺屋企忍唔到喊都俾人鬧 叫我可唔可以唔好成日喊
直至上次入咗院 屋企人好似終於意識到個問題有幾大 話會處理我細妹嘅事同唔會再逼我 因為我主要嘅壓力源就係妹妹 所以話會分開下我哋 等我可以養病
點知前晚好地地我媽咪突然逼我一定要同我細妹對話 跪晒地求我 我嗰下真係好心酸好失望 父母一直只係着緊細妹嘅心情 佢哋一路覺得我係家姐就理所當然要受 even我到要食藥嘅階段佢哋都仲係覺得我冇乜事 結果尋晚諗住走去跳海 不過俾人搵到傾咗陣計所以暫時冷靜返 但我唔知自己幾時再癲過
中產家庭: 怪獸家長
試下搬出黎住
正如入院係想將你從現實咁多trigger隔離
既然你都清楚咩因素容易引發 咁真係值得試下
出咗院之後有去親戚到住 不過我覺得始終唔係自己屋企有好多唔方便 所以後尾都係搬返屋企 點知就發生咗以上呢啲事 仲係學生冇錢可以搬出去 唯有睇下我忍到幾耐
我都明白 所以其實我冇怪佢哋 只係想佢哋都可以關心我多啲
辦法總比困難多
健康最緊要
如果一份工會持續傷害你條腰就應該quit左佢
家庭/學校一樣 最多咪搬走/defer
絲打 我地會關心你㗎
明白寄人籬下多少有啲顧忌 或者現時屋企有冇房? 有個空間可以休息 戴起耳機 唔會被外面騷擾到
你願意講出黎已經係好好嘅一步 就算連登多毒舌玩膠 都總有人會聽
間房係同妹妹share 所以而家夜晚我都係瞓廳
不過日頭嘅話屋企長期冇人 加上而家冇返學 所以朝早都算係有個空間可以喘息下 不過一到夜晚屋企人返嚟就點都焗住會碰到面 通常我都會戴耳機自己聽下歌睇下戲 盡量當佢哋透明
最叻就係搵錢撻我 話我要乜有乜有咩資格唔開心
家庭壓力真係好辛苦
屋企應該係一個可以安心比自己抒發情緒嘅地方
但你嘅情況就係屋企會惡化自己情緒嘅地方
所有家務壓力嘅解決方法就係離開家庭for good
未離開到就只有望住自己返工出糧嗰日
我都有諗過,但係我廢到連死都唔敢好明白你
趁仲暖
唔食瞓唔到又唔得,食完第二日傻下傻下又反胃又攰都慘
日子幾時先?
快撚啲死ok?? 嫌悶嘅pm我一齊死
開唔開心根本唔駛講資格...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞