firstrade匯錢返香港銀行

165 回覆
8 Like 56 Dislike
我星期日個陣係FT匯咗筆錢返香港自己個CITI 戶口
今日收到FT email話已經成功 但我個戶口又無收到錢
同埋我見我個FT戶口個資產總額無變到
已經send 咗email去問 今晚收工會再打去問下
想問下有無巴打知咩事 唔想無咗筆錢
睇下今個星期尾收唔收到錢
匯款都要時間
電匯要時間, 你賣出股票後要T+3先出到錢
鳩估:成單transaction 應該都要美國時間星期一朝早先過到(啫係香港時間星期一晚),你預最快香港時間星期二朝先收到啦
第一次匯返香港 所以有啲擔心
咁我再等等先
唔該曬巴打
咁都放心啲
唔該巴打
FT 成功匯出後,
銀行都有機會要1-2個工作日處理,
尤其涉及中間銀行。
樓上都有巴打話再等下
THX巴打
無架啦, 去左黑洞架啦
你都係想聽呢個答案姐
Stock market is a scam
匯款個陣我無寫到中間銀行
係咪唔寫都得
不過巴打收到錢
可唔可以報一報中間行食你幾多charge
ft入citi邊有中間銀行
屌最驚呢句
到而家都未有心情做野
T+3??
其實你自己滙錢去美國都唔係即刻收到啦
咪又係要等一陣
唔好咁快擔心住
收到錢上黎報下平安
可以啊
但我無填到中間銀行
所以blockchain做到nearly realtime settlement幾重要
the traditional way of fund transfer 要經swift轉幾手,中間又要manaul work要做reconcilation
https://statrys.com/blog/swift-payment-what-it-is-and-how-it-works
好彩我無鳩寫
T+2?
股票賣出後到交易所正式交割要時間
收到!
多謝巴打
騎劫問下 依家入錢去ft係咪完全唔收手續費
我用citi 過左6千幾usd
跟住firstrade 收返一模一樣金額🤔
上星期由ft 提款去citi
淨係ft 食咗浸手續費
冇其他charge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞