有冇人會想去加拿大讀書?(3) 分流討論

77 回覆
1 Like 1 Dislike
可以搵中介公司幫你申請 有啲college 可以比你直入
想問下如果拎到pr之後仲可唔可用dse成績報diploma
Sp先,但owp letter已有,Sp仲等緊
可以,是乎你讀咩科
介唔介意講下有咩特別唔係meet到個requirement就可以? 我係諗住讀centennial 嘅software engineering.
咁數學同電腦一定要啦,可能仲有其他requirement ,你上去官網睇吓佢有乜嘢需求,佢通常數學要至少Grade12,你可以上網research 睇吓有冇對應表,或直接send email 問,d colleges 其實覆得比想像中快
thx巴打

加拿大安省24所公立大專68%學費來自國際學生 5/12/2021

CBC文章指出,根據安省審計長的一份新報告,安省的大學越來越依賴高昂的國際學生學費來維持​​運行,這是一種可能危及他們長期生存的“風險公式”。
本週早些時候發布的報告稱,在24 所公立大專中——所有學費收入的68% 來自國際學生,其中大部分來自印度。國際學生平均每年支付14,306 元的學費,而國內學生則只需3,000 元。

安省Timmins,的北方學院位居榜首,國際學費佔上一學年學費總收入的92%。在多倫多地區,Centennial College最依賴國際學費,自2018 年以來佔其學費收入的80% 以上,其次是Seneca College,佔68%。
近年來,學費已成為大學最大的收入來源,總額達25 億元,超過了政府撥款的19 億元。

Colleges Ontario 總裁兼首席執行官Linda Franklin 表示,對於在該領域工作的任何人來說,這份報告並不令人意外。她說,多年來,國內學生入學人數隨著省級資金的減少而下降,大學已經轉向招收國際學生來彌合這一差距。
Franklin說,大流行和隨之而來的旅行限制突顯了安省大學在全球突發事件面前的脆弱性。
“我們正在盡我們所能,使我們吸引更多不同國家的國際學生,”她說。

大家都有份課金
ching好熟嗰邊?
加拿大 大學degree有冇得year 3 entry?
讀2年咁㗎?
tran u?
定non jupas咁報
我都想問 我黎緊5月hd 畢業 ,唔知香港hd當果邊咩學歷,睇幾間u又搵唔到
問返你想報個間嘅admission office
以UofT為例 最多得10credit trans
你aim邊幾間u
星期一開學
Langara college

冇讀書十年都有
為左PR突然讀返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞