月薪呢個數好過一半港人!即睇統計處最新數據 你排全港第幾?

299 回覆
21 Like 221 Dislike
但係平時一地都係post
講咩香港係地獄 樓價貴
香港有幾千萬人就業?我R哂頭
點唔係法?
你剪咩髮型?
其實正常公屋大部份都正正常常, 痴線 ge人當然有, 不過實情唔會太多

利申: 公屋仔, 身邊都係公屋仔 fd, 成日遊走唔同公屋
前幾日, 禾就花咗大嗱嗱幾百蚊, 染咗呢D髮型, 下, 啲錢唔識用邊度去嘛, 下, 隨便用嘛, 下, 依家禾抽果D 煙呀, 無話論包計, 論支計呀, 下, 每支都超過5毫子以上! 所以講呢, 你哋一定要: 拼!! 搏!!,唔好驚辛苦,遲早有日, 你地都可以達到我嘅高度!
Y axis 點寫
負評L解釋吓
唔好再鞭了已經自膠咗
「收入及工時按年統計調查」涵蓋所有業務事業單位,不論其行業及就業人數規模。屬統計調查涵蓋範圍內的業務事業單位的所有為《最低工資條例》涵蓋的僱員,均包括在統計調查內;但不包括政府僱員及《最低工資條例》所豁免的實習學員、工作經驗學員和留宿家庭傭工。
https://www.censtatd.gov.hk/tc/press_release_detail.html?id=4979
屌之前都唔知,真係fake9人
飲醉酒既人成日話:我自己無醉

利申:成日飲醉酒
政府雪公務員 officer 就已經 好多都話7萬
仲有housing
根據政府統計處《綜合住戶統計調查按季統計報告2021年4月至6月》

清考試係咪閱讀理解嗰part攞零分
講真話小心被屈毛,係港共PR

之前有個統計
話失業率低左
但每4個人就有1個係貧窮人口

結果咪又係現金出糧唔計, 收租唔計
又話睇下公屋停車場大把名車
夾萬收埋幾百萬現金,珠寶首飾

總之香港呢個地方
直頭行路都有錢執
搵唔到錢既係佢地自己廢
如果係accumulate 又使乜每條bar都俾個有上下限嘅range

寫係幾多錢以上咪得
幅圖都係1999
咁都唔識睇
係月入> 10萬係每條bar都會計埋你
應該係講不包括三種人
1. 政府僱員及《最低工資條例》所豁免的實習學員
2. 工作經驗學員
3. 留宿家庭傭工

睇英文版

1. Government employees as well as student interns
2. work experience students
3. live-in domestic workers

as exempted by the MWO are excluded.

應該係咁睇
月薪不等於收入,大把做生意嘅人無月薪呢樣野。
普通商科讀好少少拎個first hon
Fg出黎都30k 啦
佢頭尾range有加細過 同 大過 符號
但真心d presentation係on99
連登仔真係小眾
收租果啲又唔計
做生意又唔計
原來連登仔都係社會賢達
個個FG都係頂層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞