一人一個interview入面聽到就知收皮既句子

188 回覆
817 Like 57 Dislike
珍 試過in行政助理
冇帶筆 唔識打字 Hea住in
所以一啲都唔緊張 對答如流
點知請咗我
後尾我問佢點解請我
佢話工作上需要識得溝通嘅人
佢覺得我講嘢好有自信
其他candidates應該係太緊張
X2
好難即時確認佢請唔請
in咗好耐,詳細介紹佢部門都可以唔請
傾咗一陣就完,串你無相關經驗反而畀offer
其實都係睇你係咪喺佢in 嗰班人中比較好,而佢又好等人用
應該唔係扮 係真心嘅
只不過hr想請你啫 下個更可愛/老細話事 未必過到
真係冇路捉架
你係有料拋到d terms出嚟佢地就會俾你吸引
試過遇過一個interviewer 個人幾串
但30出頭已經上到m位
咁佢in我就同我數成個行業咁多飯數
我有咩不足
事實上佢數十樣野出嚟我剩係熟1樣
佢就話我學得算慢
佢再舉自己重係assistant e個陣已經incharge成單job
多得佢我先認清自己有咩不足
宜家先可以獨當一面
所以遇到個好既interviewer 好緊要
就算唔請你
教下你個條路點行
當同個前輩吹水都有得著
所以一定要漁翁撒網
真 以為冇機 點知過幾日就通知返工
唔想浪費你時間
如果聘請嘅我哋聽日會通知
明明見完 line manager 下一次 second in 應該係見大老闆但收到HR電話話要先見 HR 再決定. 好明顯係陪跑 ( HR 要做大龍鳳, 湊夠數見咗幾多個人先揀咗最後內定嗰個)
In 庇護工場咁問係咪姐係得咗
其實重先係正字
試過一次
個老細話我想依家就請你
但係我知佢仲有其他人會見(其中一個係我朋友)
就問佢 吓 你唔係仲有其他人見咩?
佢話 你對自己冇信心咩?
我話 唔係 有其中一個係我個frd 我覺得見埋好似好啲
最後佢in 晒啲人 即日就打黎問我幾時返工
個「啲」字同「嘢」字都有加口字邊 但個「嚿」字就無加
真,世界仲係犯賤嘅,有幾份自己心底裡判左死刑嘅工好多時都有回音,反而求神拜佛死都想做到果份就永遠冇你份
佢in咁多人都攰啦 求9其收左個尾算
可能本身真係你
但之後黎左個更好
我都聽過啦 仲有晒timeframe噉
結果完全無通知 不過嗰陣都預咗 因為自己都知見得差
但過咗個半月後 佢哋個hr反而打嚟話有新opening
我:有offer了後日onboard
除左舊無加口字邊
呢位清文化水平已經高過九成連登仔
邊行
有2個人in我
佢哋問我住邊
我講完之後,其中一個interviewer話咁都住得幾近

但係另一個interviewer就笑住話通常住得近返工都會遲到

我都係靠in多d睇下有咩必問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞