班痴線佬7個月內行14座8000米山,好撚熱血~

84 回覆
103 Like 4 Dislike
淨係啹喀兵本身已經唔易
見佢結左婚有埋小朋友

真係好希望佢放棄唔上
成套野好好睇
但到喉唔到肺
其實爬山好講求路線
呢4座山既攀登路線被稱為真正嘅
“impossible”.,已經難過K2好多。

1. Masherbrum’s northeast face
2. Lhotse’s northeast face
3. K6’s north face
4. Baintha Brakk’s north face

(其實係攀山運動入面,有商業攀登有guide做生意嘅山都已經唔算難了。) 真正難嘅山喺嗰啲玩first ascend 完全冇資訊嘅山。

另外如果你鐘意孤高之人,你應該google下邊個係山野井泰史,佢今年拎咗金冰鎬終身成就獎,係唯一一個亞洲人,仲要係未死
https://youtu.be/3sUdksRUGss

對比起呢班人,Nims 只係一個體能勁,識玩marketing嘅軍佬
山野井泰史solo K2 48小時無氧。當時係1994年,天氣預報無而家咁準,gear都冇而家咁先進,重好多。

In 1994, at the age of 29, Yamanoi scaled the Southwest Face of Cho Oyu (8,188m) without support from a partner. Yamanoi went on to set the speed record up K2’s SSW Spur, ascending from Base Camp to summit without supplemental oxygen in just 48 hours.
家明
點解冇多謝個攝影師 點解可以影得咁靚 又有航拍
都係Nepal 人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞