班痴線佬7個月內行14座8000米山,好撚熱血~

84 回覆
103 Like 4 Dislike
尼泊爾人基因強大
佢有樣講得好岩
如果唔係成team Nepal.
係歐美人做到既話
呢個一定係大新聞。
最屈機係令中国人改變主意俾佢上
收皮啦戇鳩仔
呢個好睇。不過少少覺得佢無太多真係行山的片段,感覺每一座去到兩下就爬咗上去咁。但完成成個創舉真係好熱血。
點解上一個人要幾年
佢7個月搞掂?
望住你呢類人, 人生淨係得錢錢錢同錢,
其實真係好可悲...

所以係香港係生活真係好適合你,
每日做樓奴, 夢想就係淨為搵錢.

當到你入棺材果刻,
回顧番自己既一生,
你就會發覺自己一世人就係咁樣渡過
啱啱睇緊先同隔離講
我地日日營營役役返工,人地追尋夢想見證生死,人嘅意義差好遠

入到嚟就見到呢個comment
你咪又係番緊工
Sorry, 係加拿大work life balance緊
咪撚當個個人都好似你咁人生淨係為番工為錢為買樓

用你自己既尺去量度他人, 量度成個世界.
覺唔覺自己好井底之蛙?

當你係度笑緊人有無錢買樓養父母果時,
你試下係香港上座大東山鳳凰山睇下自己上唔上到
當你笑緊人地完成佢既夢想賺唔到錢果時,
其他人都係一樣笑緊你連人地成就十份一都唔會做得到

面係人地俾, 架係自己丟.
望下自己俾幾多人圍屌就會知你自己有幾弱智
所以幾repect佢地幾個,
一係成功, 一係死亡
係香港: 曬晒D時間 冇所事事
想知佢哋係咪每座山都一次就summit
平時睇其他人都要試幾次先得
佢成team好鬼勁
DB真名上連登@@
我上次好好彩完成到EBC+island peak, 我覺得你應該無問題
香港最大問題係無呢啲山
我覺得應該係天氣問題+技術信念分別
可能以前冇咁易計到天氣
所以唔易搵到登峰日子
另外其他人可能有危險就唔會搏
但好似k2咁 寧斯信自己一定可以成功
就算啲人話果幾日點難法 佢都要上去

雖然套野係好好睇
但對我依啲外行人嚟講 套野講得唔夠深入
你睇得出佢隊team係最勁 但拍長少少講深入啲 可以造到個對比更大
例如珠峰果段 可以講有一部分人根本唔係勁 而係雪巴人收完錢 然後湊仔咁帶佢地上去 幫佢地孭埋啲重野 一方面可以更加講雪巴人幾勁 又可以突出佢地實力
感覺上netflix好似唔敢得罪人 唔敢去到咁盡
我覺得成套野唔夠突出寧斯有幾癲

Btw 佢好似今年一月無氧登k2 好似又係第一個人做
我覺得係
依啲位就係唔夠喉
如果講多少少 就更加顯出佢地係世1
漫畫k2係最終大佬。佢地上k2.一句today camp2. tomorrow camp4.next day submit就上左最終大佬係支那
死係k2會唔會對佢黎講係更好既結局
同埋外國登山家落到黎淨係識多謝我個雪巴人。但係班雪巴人個個有名有姓而且係真登山家
好貴
前SBS
癲佬
原先個結局仲慘 作者想俾希望日本人先改左結局可以地上終老

不過都係呢套漫畫先知k2 應該係最高難度既山 其實套戲都有表達呢樣野 佢地完成到k2呢關都係山之恩惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞