有冇人有臀中肌勞損

44 回覆
1 Like 3 Dislike
Agree
兩邊幅度都唔大 15度左右
升上去個下 屎忽就痛
頭先格硬做 扯到小腿後面神經都有啲痛
我都覺,勁嘅治療師識成個系統性去睇問題,例如你去睇高低膊,佢識check你個hip有冇不平衡先,睇埋你行路有冇成個身出現異常扭動,呢啲PT先俾到信心我
大概知你問題,你有梨狀肌症候群,呢條肌肉崩緊,壓到神經線,所以啲痛可以落到小腿

頭盔:不過我唔係專家,我只係睇得嘅啲嘢多
不過呢條肌肉如果要按摩要溫柔一啲,唔好暴力壓落去,因為佢下面有一條好鬼粗嘅神經線,成隻腳靠佢控制,唔好整傷呢條神經線,所有啲人唔建議按,用拉筋方法去鬆佢
多謝師兄意見 我再講多少少背景 睇下你有冇心得教路

本身鐘意行山 返工都需要行山同行斜坡
其實兩年前開始已經有屎忽痛 個陣睇物理治療 佢就係話梨狀肌症候群 個陣針灸左10幾次 慢慢冇咁痛就冇理佢 但係一直斷唔到尾 有時會有痛邊腰緊

真正再痛嘅爆發點係半年前痞低搬野嗰陣chock親
之後就慢慢痛下痛下痛到落小腿 骨醫提議先去照mri
椎間盤係有突出l4 l5

之後呢半年一直睇物理治療當椎間盤醫 不過冇咩大幫助
我平時啲姿勢已經盡量執得好靚 不過冇明顯幫助 病情反覆

直到後尾換咗睇脊醫 睇咗幾次就明顯痛少左 不過都係斷唔到尾 就直到而家呢個情況 就係變成屎忽最痛

可能真係師兄話齋 係梨狀肌問題 會唔會都有機會係好多野溝埋一齊

同埋而家都想build up返屎忽啲Muscle 想問下係唔痛先好練 定係痛繼續練

師兄唔好覺得大壓力 多謝你比咁多意見 我都想聽多啲自己學下野
我成日用網球壓佢 照你咁講 好似唔太好…
如果你照過有椎間盤突出,又有屎忽緊,兩樣問題有齊都唔奇,

臀部嗰度你消咗炎冇咁痛先開始做運動啦,拉下筋放鬆佢,然後做啲針對呢條肌肉嘅運動,平時唔好坐咁多,坐到呢條肌肉又弱又緊
今年3-9月症狀同你好似
由屎忽開始痛, 痛到落小腿同腳背, 腰就彎直都係痛.
針灸電療食藥按摩拉筋拉腰/腳全部都試過都係慢慢惡化(特別係個屎忽)
最後突然高速好轉係拉筋拉埋上背
(上背一路都冇痛中/西醫生同物理治療師都冇理過)

見你一路講都同我D醫生一樣, 係咁針對屎忽同腰骨黎搞
建議你都每日花幾分鍾拉一下上背試試
收到
師兄 醫生有冇話你咩事
師兄你條腰係伸直就痛 我係一彎就痛
師兄有冇介紹
Yoga
我都搵緊類似嘅人幫我
大家都有故事
黎緊會try
呢個先係終身受用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞