有冇人有臀中肌勞損

44 回覆
1 Like 3 Dislike
小弟臀中肌伸延至小腿位置痛左好耐
之前睇物理治療 脊醫 佢地當椎間盤突出咁醫
雖然有痛少左 但屎忽臀中肌位置keep住都係咁痛
香港上網對於呢舊肌肉嘅資料比較少
但普遍都推薦推拿針灸

有冇人有同樣情況 有好嘅推拿按摩介紹下
你係乜都唔做都會keep住痛 定係做某d動作先會痛
不如咁講
你點解覺得係臀中肌
兩個人睇過都得出相同結論
點解你唔信
仲要你係有改善架喎
坐得耐 行得耐 over1粒鐘左右 屎忽就痛到仆街
因為兩個都睇左十幾次 改善少少又會痛返
平日姿勢都執到正
你有冇問過佢哋大概幾耐先好返先
average一個椎間盤突出係要三個月至六個月先會好返6-7成到
所以係正常架喎
仲要唔好講有d人係要做手術
唔針灸唔會好返,你搵中醫又好物理治療都好,話推拿按摩超聲波衝擊波搞得掂既一律係水鳩你錢
你一日坐幾耐?坐得耐的話個hip好多肌肉都又弱又緊,弱到痛亦會發生,當你認真鍛鍊佢同埋坐少啲就有明顯改善
我睇完你呢個post先意識到自己係 之前睇過專科
話我坐骨神經痛 仲有埋物理治療 都無乜分別
應該針到冇咁痛先練
定而家就開波練
而家好返哂?
即係小兒麻痹
你有冇照過個髖關節?有可能呢個關節有啲問題,行得耐痛,有壓力痛,我只係提出呢個可能性
X ray?定mri
通常都照x光先,睇下關節空間有冇收窄,有可能係關節炎,但你又冇講你幾時痛,做乜會痛多啲,定每分鐘都痛
坐耐 如行得多就痛
每朝行路返工個下舊肌就痛 會跳下跳下
愈夜愈冇事 可能係因為舊肌warm up左
小腿後側會有酸脹
你啲痛全部來自後面?有冇前面嘅痛?如果屈盡隻腳上心口,幅度有冇明顯受限?
全部後面 彎唔到腰 痛腳明顯係升得冇咁高
試下search英文網站/youtube
肌肉問題有時香港啲醫生/物理治療師都冇經驗斷錯症
試試呢個幅度,左右有冇好大分別?或者兩邊都咁少?

https://youtu.be/h04IKaDuWFE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞