新 手 3 萬 itx list 求 評

90 回覆
3 Like 34 Dislike
之前移民成部NR200運走,完全冇事
出到30k揀條咁的list,比人整?
唔好買NR200p max,姑媽水冷咁出名
NR200 金屬側板,配280 aio,箱內上貓扇抽display card熱風走,我張卡38mm ,貓扇同卡之間仲有空位
30k 砌3080ti

而家電腦野真係唔抵買
原來真係有, 海鮮網冇寫

巴打請受小弟一拜

岩岩仲見到ASROCK都有, 價錢都OK
3萬thx分享
其實呢一刻買DDR5有咩吸引力
DDR4 可以超到一樣Hz,cl又低過佢,貪on die ECC定想玩新野
其實12900k都只係支援ram雙通道, 好似都未用到DDR5 四通道
你個list幾吸引咁
如果cpu轉i9-12900K
同gpu轉rtx3090的話
應該4-5皮以上...
及想問依2個加埋係唔係一定好熱架係機箱內...

我又唔想用水冷...
風冷頂唔頂得順?
3萬5差唔多啦,你如共石果堆貴板另計
你個list幾吸引咁
如果cpu轉i9-12900K
同gpu轉rtx3090的話
應該4-5皮以上...
及想問依2個加埋係唔係一定好熱架係機箱內...

我又唔想用水冷...
風冷頂唔頂得順?
3萬5差唔多啦,你共石果堆貴板另計
垃圾板

你仲記得你比我的list來買
的確未有需要住
只係個list吸引咁
我依家用你個list的機ok用緊中
只係有少少唔明就咁過file都full load cpu 100%
正常嗎

有諗過用唔用敗家野...
巴打 我近排都想砌部機 ren下野 (revit, blender, twinmotion) ,玩下VR咁
buget 想做到$11500內,
Display card 用緊技嘉GTX 1060 6GB, 諗住等RTX 3070唔洗炒價先換
做左幾日資料搜集, 暫時揀左呢D料, 求comment

CPU:
AMD Ryzen™ 9 5900X $3,999

主機板: (3揀1)
Gigabyte X570 AORUS ELITE ATX $1,599
ASUS TUF GAMING X570-PRO (WI-FI) ATX $2,060 (美森 US$210)
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING ATX $1,599

Ram:
G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C19 F4-3600C19D-32GVRB $1,350

SSD:
Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 $989
Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 $989

火牛:
Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular $829

散熱:
Be Quiet! Dark Rock 4 CPU Cooler $499

機箱:
Cougar MX410 ARGB Acrylic Panel ATX $288
Total: $11,003
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞