新 手 3 萬 itx list 求 評

90 回覆
3 Like 34 Dislike
i9 12900k (其實12代 i7都夠)
Gigabyte Z690I AORUS ULTRA DDR5 Mini-ITX (想直屌ddr5 ram, 有冇其他itx板好d?)
ADATA LANCER DDR5 (1 x 16GB) DDR5 5200 Mhz C38 *2
Toshiba Enterprise Series MG08ADA400N 4TB 7200rpm 256MB 3.5" (用來儲野 要7200rpm)
ADATA XPG SX8200 Pro 256GB PCIe Gen3x4 M.2 2280 (用來boot機)
WD Blue™ SN550 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (用來load game)
GALAX GeForce RTX™ 3080 Ti SG (1-Click OC) 12GB GDDR6X (是但執張最平OC 3080ti 應該岩size掛)
Cooler Master MasterBox NR200P MAX Mini-ITX
+Windows
特別想知storage方面有冇點執好 都係是但執最平
啲SSD做乜撚
Cooler呢
Gigabyte Z690I 唔係DDR4黎架咩?
NR200P MAX 有散熱同850金牛
有ddr5
唔知有咩分別咪求其執
3萬買Adata
所以咪話特別想問 乜柒都唔知淨睇數字執
筆直要求同樓主差唔多
留名跟進
唔洗聽人鳩up
Giga板+ adata ram
Galax卡又係平價好嘢
姑媽牛同水冷更加冇鑊氣
放心去馬,自己用得爽就得
850W 真係夠?
12900K 都要預300W
3080Ti TDP 都350W
都應該冇咩機會同時推盡兩邊
可唔可以講下係邊塊, 因為我都搵緊DDR5 既ITX板
本來想直接比條link你
點知你不推文仆街仔
自己google我講過既keywords
12900k放入itx箱,你想用咩散熱?
120水冷full load可能throttling
砌咁勁用itx唔太好?
遲下帶去外國 費事煩 還掂都唔多機會full load
所以先話i7都夠 睇下鬆左d budget換咩storage
差刁兄條list
你漏左紅個姑媽牛同埋姑媽水
ddr4 la
轉matx 主版+細case
插句嘴
如果我砌itx就唔會放m.2以外既storage device入去,我估你想佢外置?

依張3080長度幾乎啱啱好? 官網見佢寫長度329mm

A data 近排有冇變好過? 我已經唔敢再買佢啲SSD但ram我仲有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞