屋企有曱甴

133 回覆
11 Like 126 Dislike
其實我平時都唔係點開窗 間唔時開露台門通下風
當然,樓上講封源頭好緊要,一點絕殺倒屋果d,d去水位呀,大門口罅隙你都要做啲野,防止有新嘅入黎

補完少少,d曱甴食完一點絕之後未必會死喺罅隙同陰暗位,係會好似飲醉左咁喺度行,你留意多d一兩個星期清晒,再補就搞掂
咁誇? 冇曱甴一定有犧牲

但講到咁危害?
裝蚊網,渠口網,封好門窗罅
殺人一隻
好快幾百隻搵番你
呢d德國種有一隻係屋=有好多隻
巴打清下雜物 放下炸彈 最緊要搵到源頭 係咪外面入黎
新樓好多時都見有
一點絕

Google it and problem solved
你要搵佢響邊度爬入黎
封住果啲位
「黑廁沒有窗,靠開抽氣系統,令房間形成負氣壓,抽走水氣和廢氣。不過,這也同時把地台去水位的空氣抽進廁所內。若果其他單位住客染病,而聚水器乾涸,病毒細菌也有機會隨管道傳往其他樓層。

就此,住客可以在廁所門加裝百頁,或者關廁所門時留有空隙。當抽氣扇開動時,客飯廳的空氣會經過百頁或門隙抽進廁所,避免在去水位抽入空氣。當然,黑廁抽風系統強勁,住客要更頻密注水往管道。

黑廁出現,源於1997年屋宇署豁免廁所的照明和通風要求,只要符合特定條件,包括單位設置每小時換氣五次的機械通風設施,以及使用室外空氣來換氣,風口橫切面至少為洗手間面積20分之一。

屋宇署稱,這個改變是源於令住宅設計更靈活,也順應通風技術進步。事實上,一般住宅大廈的天井位也不見得乾淨,油煙、污水連帶病菌經喉管、牆壁或風帶進屋內,有些住客長期關閉洗手間窗戶,房間只透光不透風。廁所不設窗戶,或可除去這些缺點。對於地產商來說,單位內藏廁所,就可以把室外景觀留給客廳和睡房,單位價值更高」

黑廚,黑廁同一原理,破壞左原有設計嘅通風系統。
鼓勵人唔開窗,又有人接受,咁反智嘅野都有人buy, 我無咩好講。
真 用左之後成個夏天小強都消失左
我習慣一年放一次

再清屍
呢種捉極都有 CLS
應該3 4月開始放就應該ok 冬天好少見 反而用小強屋冇用
睇咗做夜總會
其實裝夠窄嘅鐵絲網擋唔擋到呢?
我屋企都一時時有
每次一係用彈一係用一點絕
廁所就話啫
你廚房只要唔係閂埋門用 個問題真係唔大
隔氣同入唔入到黎有咩關係
甲由問題一律建議一點絕
真係唔知
斬腳趾避沙蟲就一定最穩陣

真係接受唔到嘅 淨係煮嗰陣先開 一煮完就即刻閂返埋佢 不過我都覺得有風險
一點絕有冇舖頭有賣?
哩隻跑得好撚快
廚房窗連住天井

樓下屙屎直接攻上嚟你廚房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞