屋企有曱甴

133 回覆
11 Like 126 Dislike
屋企成日出現呢隻曱甴
明明已經用滴露全屋抹過
又唔多起屋企煮食
呢隻唔係平時見開d曱甴
淺色細隻d 身上有橫紋
點算好
棕帶甲由 清下雜物啦
樓豬下世小心啲
多雜物就有呢種曱甴?
其實屋企唔算多野 雜物都收晒入櫃
再清屋企好似清水樓咁咩都無了
岩岩上網查左 係呢隻曱甴喇
有冇紙箱之類 好惹甲由
廚房個窗唔可以開
星盤個去水位夜晚一定要塞
地下個生口要封咗佢

呢三樣嘢你有冇做?
呢種唔係喺水渠之類入屋
比較乾淨 可以放心食用
屋企開放或廚房
去水位無封 想問倒漂白水入去水口有無用?
會唔會係隔離屋走過黎
呢啲叫德國曱甴,殺之不盡的。
唔一定關你屋企事,係大廈公眾份走到一兩隻入你屋都可以繁殖幾百隻出黎。杜絕唔到
星盤夜晚有冇塞?

睇吓有冇U型可以兜住漂白水隔住 呢個我都唔肯定

想滅絕曱甴 一定要封晒所有佢可以出邊入嚟嘅地方
我自從做齊晒三樣 差唔多三年都冇見過

以前夜晚總會有一兩隻
星盤去水有隔氣的,只要正常有用水,唔使塞都無事。
地下去水正常都一定有隔氣,一樣無事。
廚窗關左佢係就係有一定擋曱甴作用、不過廚房無生風,一樣唔健康!
你可以放多幾個曱甴屋滅少啲曱甴,最量減少啲。
但想杜絕基本無可能,佢地根本就係大廈周圍不繼生長。
冇生風有咩所謂
無塞 之後會塞返
屋企渠只係見到廚房升盤底有個 廚所渠入晒牆
漂白水要唔要稀釋?
記住係日日都要塞 當培養習慣啦

係咁以 最緊要隔到等佢爬唔到入屋姐
知道 想問上網見到隻一點絕曱甴藥 有無用?

圖一有隔氣,曱甴係入唔到黎,唔使塞上面個星盤去水位的,作用係個隔氣到。
圖二,地台去水係接通左隔氣,一樣無事,正常用水就到。
倒漂水,係可以,不過作用係殺病菌,唔係防曱甴。
至於上面有人叫你唔開廚窗,咁等於黑廚,都2021年,竟然有人覺得黑廚黑廁係可接受,咁貴買間樓返黎,仲有黑廚咁落後嘅野,無對流生風都可接受嘅,我無咩野講。
我就冇用過 但係上網啲人話得 但實際情況有邊個知

所以第一步封左佢哋嘅來源

佢哋個數量多極有個譜 到時困獸鬥 就好快搞掂

加油 總之一撚定要封晒佢
一點絕殺完一批,無耐又會有第二批,係要keep住用。
而且用一點絕,啲曱甴死左,啲同伴又會食佢屍體,成堆死晒係你屋中暗位,想起都嘔心。
不如勤力啲用曱甴屋,定期放定期換。我唔敢講100%無晒,但會好有改善。
你要100%無曱甴,我覺得無可能。而為左少量曱甴鎖廚窗,搞到生廚變黑廚,真係好無腦
又唔係喺廚房度瞓 冇對流其實真係冇乜問題

明知道啲曱甴喺個窗入嚟
自己取捨 我寧願冇對流都唔要曱甴
好既 多謝巴打意思 會每晚封渠口了
好有用,本身用曱甴屋,係會捉咗一兩隻,但用完一點絕(要整兩三輪),屋企係所有昆蟲絕跡
連樓宇通風系統都唔知,咁貴買間樓返黎,黑廚黑廁嘅危害又唔知,仲叫人封窗。
你慢慢生活係你個黑廚屋啦,唔阻你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞