逃得太慢?劉鑾雄清倉恆大虧損逾110億港元

118 回覆
82 Like 1 Dislike
被割韮菜了
玩咗幾十年佢都係咁玩㗎啦
每一次都有人落搭無計
條友都唔係第一次咁玩啦,仲買佢股票嘅都係姜太公釣魚
水魚
山咪幫佢計過囉,一早已經袋左一百幾十億啦
好心你班低層兒登仔
學人睇下個背後理論先笑人係咪蝕百幾億喇
見到標題就笑鳩佢
無知識真係恐怖
佢最勁就係將輸嘅錢全部轉嫁小股東身上
之前用個人名義低價吞哂華置最值錢資產就知
蝕都係華置蝕
佢就繼續自肥
跌錢保平安
公司錢之麻 小股東一齊埋單
最勁係可以令人地覺得佢輸 樓上已經有一打
不過咁講 華置 大劉持有80%股份
得好少股東買佢隻股姐
睇清楚係公司虧損唔係佢虧損
市值80億,淨資產百鳩幾二百億,私有化發過豬頭
仲要做低個價黎私有化
所以甘比4蚊提出全面收購 連登仔又笑人買貴貨

但廿蚊其實都係左右手推上去
特登吱牙膏式放負面消息夾個價落去
自己做下research 大劉用幾錢買返嚟
唔明佢私有化黎做乜? 華置最值錢(the one, 皇室大廈等) 都賣返比大劉。 間公司得負債
佢個人計,會輸錢就無乜可能
上市公司買,派息自己袋
上次賣左棟樓咁高溢價,派特別股息都派左唔少

當然,公司做左呢單爛deal,係會係股價反映
但股價低左,他日私有化成本又輕左
玩完一轉,又打包上市咪又索返水

搵唔到佢輸嘅時候
一、投資物業估值約144億元

近年華置已較少發展項目,主要集中英國及香港的收租物業為主,據中期業績,該等物業估值約143.9億元。當中包括銅鑼灣地帶、奧海城三期(佔25%權益)、中港薈(佔15%權益)、夏慤大廈、位於觀塘鴻圖道1號的一幢33層工業大廈(佔33.33%權益),以及預期於2025年初落成的馬角街14至18號的工業大廈。

英國方面,所有投資物業均集中在倫敦,包括「River Court 」、「St George Street 14號」、「Oxford Street 61-67號及Soho Street 11-14號」及「St James’s Square 11及12號以及Ormond Yard 14至17號」。

內地方面,則持有位於北京的一間酒店及寫字樓,各佔五成權益,上半年整體物業租金收入約1.61億元,若果下半年相約,全年租金收入可達3.2億元

爛船有三斤釘
用總價80億私有化抵到爛

笑撚死我
座野既買賣 只係套多d cash flow出黎玩財技買債券 , 恆大買完又值錢左,大劉又多幾廿億買債券。恆大再同銀行貸款同大劉買 .. 成件事輸既咪係全世界既銀行

等恆大爆再接手返楝野都未遲
蝕咁多,要叫仔仔返公司救駕啦
只計財技
香港十大富豪無人夠佢玩
佢公司規模同四大地產商無得比
但玩財技玩到身家同四大平起平坐
私有化番自己間野咪又贏番
就算退幾步講輸又點
人地輸粒糖散戶輸間廠
咁撚有錢輸100億都影響唔到生活
輸多幾轉都仲夠佢幾代人生活無憂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞