[女校藍生]點睇談善言,楊偲泳主演套《喜歡妳是妳》?

568 回覆
137 Like 22 Dislike
有一句對白....我連自己個夢都控制唔到
邊個得?Inception嗰班人?

越後越覺得唔好睇
同志為咗人哋目光而變直唔出奇(其實係bi定點)

但係到最後
做自己 = 做電影導演
出賣自我,搵食 = 做會計師
會計界又中鎗
睇到最後嬲到喊出嚟,李芯悦正仆街,明明可以happy ending,點解一定要強行sad ending
李芯悅係最後向現實屈服我覺得幾真實...
談善言係少數我會j既短髮女仔

可惜見到係楊潮凱執導,即刻冇興趣睇
未試過會睇套戲會咁嬲:-(((
因為編導都係站喺異性戀角度去創作

https://www.thestandnews.com/culture/%E5%96%9C%E6%AD%A1%E5%A6%B3%E6%98%AF%E5%A6%B3-%E9%9B%A2%E4%B8%8D%E9%96%8B%E7%95%B0%E6%80%A7%E6%88%80%E8%87%B3%E4%B8%8A%E5%8F%88%E5%86%8D%E7%8F%BE%E6%B2%92%E6%9C%89%E7%8F%BE%E5%9C%A8%E6%B2%92%E6%9C%89%E5%B0%87%E4%BE%86%E7%9A%84%E5%A5%B3%E5%A5%B3%E6%83%85%E6%85%BE

雖然我唔buy只有同性戀先識拍同性戀電影嘅論調
但係泊埋同樣sad and嘅《叔叔》比較又真係高下立見
起碼呢度睇咗嘅人都表示而家呢套嘅結果好莫名其妙
睇到一半走再諗下個結局可能更好睇
原來係講緊呢套戲
真呀我仲以為會有千分之一嘅機會會悔婚
基於導演用異性戀角度去創作,
我有諗過如果呢套唔係女校les,而係男女校異性戀青春片,出嚟個效果會點
https://www.thestandnews.com/culture/%E5%96%9C%E6%AD%A1%E5%A6%B3%E6%98%AF%E5%A6%B3-%E4%B8%80%E5%A0%B4%E6%9C%89%E6%AF%92%E7%9A%84%E6%A8%A1%E6%93%AC

係你條Link再睇到。
"儘管電影早段對兩位女主角的情愫描繪確實細緻,表現出初戀的甜蜜青澀,但後段對女女關係的敘事流於俗套中「閃瞬即逝,只可永留心底」這種煙花式悲劇,兜了大半個圈還是屈服於「女女關係只是玩玩下無將來」的有毒定調。"
笑死
如果成套戲停留喺中學就好,再之後呈現嘅價值觀好保守
btw 破處之後邊沖涼邊穿耳嘅象徵會唔會太粗暴
有冇磨豆腐場面先
ICQ冇用過
不過摺機推機有
會變那些年
點解tvb暗星都可以做導演
成套戲都太政正
就因為你講既野已經值得我去睇…
好懷念依個年代既日子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞