香港有冇啲科技公司 好似台積電咁勁

151 回覆
3 Like 80 Dislike
勁到俾人ban左
DJI算唔算
好似科大起家
上面個位富豪榜第4位 好似香港富豪入面唯一一位非地產兼且做科研 雖然係咁 9gag同佢business唔同 好難直接比較

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E7%A6%8F%E5%B8%83%E6%96%AF%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E6%A6%9C
有,安心
有,安心
商湯AI 伯恩光學 ?
香港高官:下 我咪起左科學園周數碼港

前2年google主導起海底光纖
東南亞區打算係香港set
香港政府拒絕左/不合作
之後去左新加坡定台灣

又有單
google想係香港起亞洲區總部
政府打算係佢選址旁邊比qq起總部

最後去左台灣
DJI 本來可以係香港
"二十萬想要埋source code, 香港啲投資者係咪低能㗎"跟著就返左深圳
Btw 個老闆NDS黎講算有心,肯學廣東話
就算俾你係香港開得成
都唔會係真正香港公司
遲早都支那化
本身創辦人就係港漂
瞓醒未
大陸人嚟香港開公司梗係唔係香港公司
2019瞓到而家?
咪幾好,愈多錢愈多技術入台灣愈好
只可以講香港勁撚柒多機會
即使係近近地呢10年

人地台灣政府知google來黎
即刻成立部門幫佢手提供法律意見
幫手選址

差20皮
支那就係唔想你科技堀起
想你純粹依賴佢
0522冇人講?
香港剩係有幫我國安法夠
9gag外國好出名架喎
而家問出唔出名咩?
精英果班勁
科技風氣好
個個開公司
啲普通人都係入去負責啲普通嘢
研發高層全部精英
goodnotes
都勁野黎
asm太平洋 整電子床既機床
不過股價...
十幾年廿年前,有晶圓公司想係亞洲起總部,見香港搞緊科學園,問有冇稅務優惠同埋租金優惠。

香港政府話要每個行業每間公司一視同仁,所以冇。

新加坡知道即係俾曬優惠人地,人地就係新加坡開咗亞洲總部。
總部馬嬲國喎
咁先好呀
寧願外流哂出去都唔好係香港啦
好彩香港夠短視咋,唔係呢家晶片業比中共揸住龍頭仲大鑊
不過間公司都叫半間香港公司啦

信報:
香港業務在89年獨立上市成為ASM Pacific,作為大股東的荷蘭老闆則由於需要資金而逐漸減持。

如果稱ASM是香港本土孕育的高科技公司毫不為過,除了創辦過程與香港千絲萬縷,也由於絕大部分高管都是香港人。「人們常掛在嘴邊的大疆,其創辦人只是來香港讀碩士,之後就返回大陸發展了。可是幾代ASM管理層,差不多全是香港人。」林師龐自豪地說。

ASM總部現時在新加坡,為了吸引ASM,新加坡給予了很多優惠,如免稅、現金補貼,反之香港政府則沒有優惠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞