香港娛樂圈黑暗史大揭袐!(4)

1001 回覆
32 Like 9 Dislike
有無人記得30年前有單字母小姐騙案

當中啲A小姐B小姐我細個完全估唔到
我只知有一個係扮而家上緊套戲
好似又係兩姊妹一齊做
ABCDEX字母小姐事件

字母小姐為在香港轟動一時的桃色行騙案,錢志明於1980年代至1990年代利用不同化名,扮演皮條客、電影編導及富家公子等多種身份,以優厚片約、房車及金錢等利誘女藝人口交以至性交,多名女藝人被偷拍裸照及遭到勒索,有受害人不甘受騙,於1990年8月13日報警,事件揭發後震驚全香港。 

案件於1991年開審時,法庭為了保護受害人身份,頒令傳媒不得披露受害人資料,香港傳媒於是以A、B、C、D、E、X小姐稱呼6名女證人,此案件因而得名。最終錢志明被控告11項罪名,包括偷竊、勒索、訛騙、恐嚇及誘使他人發生性行為,被判處入獄47個月。宣判前,他自稱曾經與50至70名女藝人發生性行為,當中約一半為選美參賽者。

1991年7月22日,案件於灣仔區域法院開審,被告錢志明在案件前已經有4宗前科,包括恐嚇勒索、偷竊、藏械、刑事毀壞及打架罪,他否認11項控罪。

期間,法庭內出現大批市民列席,希望中睹案中女藝人的身份。前亞洲電視女藝人區凱鈴入座後,被揭發暗中錄音,結果被主審女法官陳素嫻即時判處藐視法庭罪成,下令扣押於法庭羈留室1小時及充公錄音帶。

受害女藝人反應各異,部分戴上墨鏡、壓低嗓子、披上頭巾,需要使用屏風遮面,惟她們的身分呼之欲出。其中一名半紅不黑的亞洲電視女藝人公開以性感姿態,接受香港傳媒訪問,傳媒隨後以隱晦手法報道她在案件中的角色。 

在案件中,錢志明分別扮演「Philip Yip」、「Sam Yip」、「葉先生」、「韓先生」及「Chris Chin」等身分,設局引誘女藝人上當。
亞視有拍劇講呢單案,YouTube 有得睇
我聽嘅係長頸塵
X欣燕. X寶鳳. X小燕. X戎. X珩

除左第一件, 其各我都唔識, 太奀星
反而想知浪子嘅秘聞
無啦啦俾人落毒
佢自己講到啲頭髮甩到20%
呢個少聽
兒目前犯
佢兩個唔係拍過拖咩?
睇人估人名
愛上一個不…
英皇發大嚟搞係一件事 但係都要佢有出軌先搞到佢㗎嘛
公主都係話呢個價 隔離post見過
依家做娛記勁舒服 cap個ig sorry就一篇稿
以前有人講新仔五太其實係再坐一會, 三太大女係武打巨星個老婆所生, 迫三太認頭 .... 新仔幾勁, 同阿四收埋左個仔既耐都無人影到
中轉英文第一個?
感覺上拍電影嗰班係好揾過唱歌嗰班

再坐一會定四爺前妻呀?
“再坐一會”後生應該唔識㗎啦
伊波拉都傳咗好耐, 新哥傳奇都有拍出嚟由西女人飾演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞