啱啱係西貢買左斤狗爪螺

37 回覆
1 Like 0 Dislike
點煮好
有無人教我點煮先好食
點煮好
有無人教我點煮先好食

鹽水煮就夠了
煲粥
點煮好
有無人教我點煮先好食

鹽水煮就夠了

煮幾耐?
未食過
都係白c
煲粥

起肉煲?
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/food/art/20070426/7038924

清灼狗爪螺 $260
學 Christophe話齋,要完美呈現狗爪螺鮮甜,惟有白灼。此道清烚狗爪螺參照法式正宗煮法,以海水溝淡水烚,30秒內必須撈起,使其有咬勁唔會韌。入口有海洋之味、咬勁介乎蟶子與象拔蚌之間,脆中帶腍,的確係夠鮮甜。西班牙式食法會加陳年紅酒醋。記得食埋伴碟烤 包加鹹牛油,齒頰留香
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/food/art/20070426/7038924

清灼狗爪螺 $260
學 Christophe話齋,要完美呈現狗爪螺鮮甜,惟有白灼。此道清烚狗爪螺參照法式正宗煮法,以海水溝淡水烚,30秒內必須撈起,使其有咬勁唔會韌。入口有海洋之味、咬勁介乎蟶子與象拔蚌之間,脆中帶腍,的確係夠鮮甜。西班牙式食法會加陳年紅酒醋。記得食埋伴碟烤 包加鹹牛油,齒頰留香

30秒

睇描述好似幾正
有冇比人劏到一頸血

清灼狗爪螺 $260

30秒

睇描述好似幾正

30 second一定唔得
烚耐少少穩陣d呀巴打

巴打又有煮?
有冇比人劏到一頸血

50蚊斤 差唔多喇

巴打又有煮?

未食過
Family group相
30秒真係痴線,食撚完柯到你仆街都似。
起碼熱水落 10-12分鐘

利申: 食過不少於10次。
烚耐少少穩陣d呀巴打

分零鐘我諗
蒸前搵啲鹽醃下 落胡椒粉 滾水落蒸15分鐘

利申:屋企成日整

15分鐘

唉屌無拎鹽醃

以架擺左落煲烚緊

15分鐘

唉屌無拎鹽醃

以架擺左落煲烚緊

可以蒸果陣落啲鹽都得
但無咁入味
烚左十分鐘 好撚正啊
超鮮

15分鐘

唉屌無拎鹽醃

以架擺左落煲烚緊

可以蒸果陣落啲鹽都得
但無咁入味

用鹽水煮

都已經好鮮
睇落好核突
利申未食過 唔識嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞