[慎入]原來廿年唔刷牙啲牙石會多到咁

219 回覆
37 Like 364 Dislike
古人d牙好似好早甩晒
不過平民都早好多年死
尾三嗰隻係爛哂牙黎???
人類係石器時代平均得30歲命,個身體無預你用到90歲
證明唔需要太頻密洗牙,人根本可以同牙石共存
20年唔刷牙既女人含L一流
牙肉縮咗點修復

你牙醫咩人嚟
介紹嚟幾貴都肯俾
diao.. 成塊骨咁
牙醫寫嘅(有署名)文章
唔係我牙醫
咁用X口水會唔會有幫助
正常人刷得好 漱口水多餘
https://www.westenddental.com/blog/is-mouthwash-necessary/
睇下最有公信力既ADA講 mouthrinse only use if u suffer from other diseases
我覺得係好多人擦<牙>真係擦<牙>,其實最重要係擦牙齒同牙肉中間條那。

用軟毛同輕力擦中間條那好過大大力淨擦牙。
啲牙石成為咗天然屏障保護住啲牙齒
仲有撩耳屎個啲片好正
但有牙周炎呢
世澤
不是牙肉不能修復。 係牙骨不能修復。 發炎會令牙骨萎縮,然後甩牙。
用聲波震動牙刷, 一日刷一次都勁 乾淨, 牙漬都冇。

身痕走去牙醫洗牙,佢都話好乾淨啲牙好靚, 叫我冇咩必要唔洗洗牙

機械式轉轉轉嗰啲電動牙刷就真係冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞