[慎入]原來廿年唔刷牙啲牙石會多到咁

219 回覆
37 Like 364 Dislike
我牙線做到晒點解唔直接用牙線
黄世澤?
整走晒啲牙石後 啲牙齒比我想像中白+乾淨
我12年冇洗牙了
不過冇牙石,冇蛀牙
上次去口腔檢查直頭話唔使洗
平時有無用牙線?
咪玩啦清 今日農村點會夠古代窮撚
今日你窮到全身得番一蚊 同地方雜貨鋪傾下都可以買到散裝白砂糖
古代呢啲調味糖得有錢人先食得起
窮撚連日常食物可以食到既糖蜂蜜棗之類都冇錢買

日日粗茶淡飯 邊有現代人咁容易蛀牙
睇食咗咩
唔係日日用
電動牙刷幾緊要
真係好乾淨
得白砂糖先有蛀牙問題 咪玩啦ching
你唔知所有米麥甚至高梁
咀嚼都會導致蛀牙?
我刷牙流程係:

清水漱口 》水牙線》牙縫刷》電動牙刷》清水漱口
加上鹽份、其他礦物質、維他命攝取唔夠 農村普遍嘅壞血病問題

點會有人話牙病係有錢人問題
我一個月冇刷,牙屎一多都頂唔順要刷,佢仲要積到咁
尾2果句喎清 你睇真啲
而且你離哂題喎 而家講緊古代時期有成口蛀牙係有錢人象徵
你講乜窮撚食米麥甚至高梁都會蛀牙呀
食米麥高梁定係食精制白砂糖餐餐蛋糕易成口蛀牙唔駛拗掛
笑死
你食白砂糖日日放喺口入面o趙?
細個有試過一匙羹咁食 仲有煉奶成罐就咁食
唔提呢啲唔會俾人知但應該大把人試過既舉動

淨係精制糖果都大把細路食住含住訓
古代啲人唔識護牙
有錢人細個咁做 到大個左都照做有幾奇
應真答你 好多人勤刷牙都唔等於好乾淨 就等於我日日讀書都唔代表我會一定攞A
有人唔刷牙都冇perio問題係天生immune system可以抵抗到d perio related bacteria
睇comment笑到我肚呀腸呀跌曬出嚟
所以係有錢人病
聽下啲老一輩講古代湊仔經都話個b喊到仆街果陣就俾啲糖水佢lam下 而家啲開奶茶都係甜到傻

到再古代啲未工業化果陣有條件咁做得既得有錢人
班人由細食甜食到大
因為牙線做唔到,你牙線主要撩實淨少少既渣,同埋你撩完好多都仲係你牙表面,漱口都唔會沖得走,咁你無理由次次食完野都刷牙掛
都未提你食紫菜花生個啲,用噴方便好多
我岩
本草綱目說磨碎可以入藥,有壯陽功效。
師兄童年邊度過 香港有兒童牙科保健㗎喎
咁佢可以成棚牙做過
唔明點解咁多負評
睇過有個牙醫話
牙石最傷嘅係牙肉 而蛀牙傷嘅係牙齒
牙肉可以修復 但牙爛咗就無
所以當然蛀牙嚴重啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞