【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十五)】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
90後叔叔
簡單來講 獅子山精神已死
聽重溫聽到係健吾個藍屍..
返去同藍永做節目啦屌
有啲嘉賓主持都ok
健吾就唔好請啦好心
上晴朗都比人屌到反艇
有巴打提起,風哥都上過一集光明頂,2010-04-30

粵劇「風腔」創始人陳笑風病逝 鄭少秋曾下跪拜師

11月30日,廣州粵劇風腔藝術研究會發布公告,著名粵劇表演藝術家、粵劇「風腔」藝術創始人、粵劇風腔藝術研究會永遠榮譽顧問陳笑風先生,於2021年11月29日23時19分在廣州逝世,享年98歲。

陳笑風在粵劇藝術上造詣極高,代表作有《山伯臨終》《粵海忠魂》《六號門》等。曾先後獲廣東省專業文藝匯演演出獎、廣東省藝術節演出獎、廣東粵劇百花獎最佳男演員獎、廣東省人民政府粵劇藝術突出成就獎等,2015年被授予「第二屆廣東文藝終身成就獎」殊榮。

據悉,陳笑風還是香港明星鄭少秋的師傅。1979年12月,鄭少秋為香港東華三院籌款活動上演唱陳笑風的首本名曲《山伯臨終》,之後與陳笑風見面。次年6月2日,鄭少秋在親友的見證下拜師,成為陳笑風收入門下的大弟子。2013年,《山伯臨終》入選由香港中文大學和香港電台舉辦,由粵劇界同仁和海內外觀眾投票選出的粵劇「世紀十大名曲」,主辦機構特邀鄭少秋為師傅頒獎。 2016年,在第七屆羊城國際粵劇節「桃花依舊笑春風暨粵劇風腔藝術研究會成立」晚會上,鄭少秋登台獻唱了《山伯臨終》,為師傅助陣。
http://www.hkcd.com/hkcdweb/content/2021/12/01/content_1309147.html
奶共維撚底已經難頂,更PK係佢D懶扮高深有料學術名詞包裝!!!
可能真係冇人肯上光明頂。但係冇人還冇人,都唔好揾件咁倒自己米嘅上光明頂。

童星監製有冇睇過有健吾做嘉賓嘅日子903晴朗FB?連阿蓮睇到都驚呀
唔咁style點似高手高手高高手,仲有好多人好受佢呢套
今晚冇聽到
應該冇走寶啩?
佢應該就係中意含喎…
痴撚線啱啱單撈見到健吾
俾錢聽個契弟講野冇撚野嘛
我寧願你含淚執左佢好過聽垃圾假道學
原來賤種健吾
好彩無聽LIVE 、原來係陰陽屎忽鬼
童星同馮同學兩個仲好過請健吾啦
請健吾同請啲狗上去有咩分別
同意。聽童星監製做其他節目完全唔反感。睇吓上面其他巴打留言就已經知咩事
健吾
讀東講西都有人,一係請建制上來囉,現在唔湯唔水,唔知想點
如果真係變成乜東乜西可能大家都冇咁辛苦,變埋建制土共更可以疊埋心水棄聽永別
班友仲係選擇性失明
請先推爆第七十五帖

第七十六帖
https://lih.kg/2797782
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞