【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十五)】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
直接坐喺賭桌
沙士o個時大陸係乜野人揸旗呀尖啤, 最重要2012年後上台呢個唔係咁睇, 佢認為你香港澳門係老江地盤, 佢恨不得揸鳩爛佢啦.
十幾年前澳門都無野啦
遊戲規則已變
聽聽吓,bear生當聽眾低能,唔聽算啦
大家正能量啲、天真啲唔好咩
尖啤最尾鬼拍後尾沈
打醒十二分精神
結論:自求多福
新聞番黎
哎吔
新聞返嚟
Good Night
教育局局長楊潤雄認為:香港學生無心向學、「躺平主義」要「對症下藥」。但名校讀到一半,紛紛退學唾港歸英的「逃亡主義」更須要局長處理。

對症下藥,有一個辦法:家長苦苦打崩頭,若一旦名校錄取,可以在小一這年,一次性收足十二年學費另加一倍,列為「防止半途歸英懲罰性學券儲備金」。

除非半途被校方開除,凡讀到F3就單方退學去英國做寄宿學校二等公民兼貼錢接受種族歧視者,餘額學費儲備全部沒收。

每間學校即可「學費學券化」,建立「螞蟻金服型」或「太陽娛樂文化型」的小型金庫,投資基金或對外放貸收取利息。此舉對「教育難民」有阻嚇作用。

(不過萬一有土豪型家長,豪氣擲交多十倍現金學券霸位,透過校董會中間人通知校方,仔仔保證留港讀足DSE才去英美讀大學,到時儲備轉換為英鎊美金,打個折頭送給學校做「感恩費」,再直接匯去英美。到時不知要不要封校拉人?)

個個都中途走,唯幾十萬月薪的教育局局長唔捨得走。邊個同你躺平?係躺躺吓企起身較腳呀局長。

=========
大腦消毒, 訂閱陶傑 Patreon :https://pse.is/3s8mxm
https://www.facebook.com/100050425992425/posts/471498811207648/

依集好高質
真係 同鮑sir 講潘曉穎啊媽個段 一樣高質
虎年行好運大師
羅盤在心間
又入場
但又冇開機
叱咤搵陶大宇啦屌
新朶, 光明頂193
打鳩馮智政
小心o的講野, 一陣咖啡佬話你煽惑乜乜乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞