[UK外賣仔]電動單車買邊部求意見

53 回覆
6 Like 6 Dislike
打算全職做外賣仔,一日8個鐘以上,想買部電動單車,之前又未試過踩電動單車,想問下經驗人士嘅意見,到底買邊部好? 又就黎冬天,唔知D駄頂唔頂得住D路況

RIVERSIDE ORIGINAL 920 E ELECTRIC HYBRID BIKE
依部有泥擋,車尾架(未做過外賣車手,車尾架重唔重要?)
https://www.decathlon.co.uk/p/original-920-e-electric-hybrid-bike/_/R-p-325430?mc=8586865

Halfords Carrera impel im-1 Electric Hybrid Bike LED
shorturl.at/dkAQ1

RadMission Electric Metro Bike
舊電大D,48V, 10.5 Ah (504 Wh),馬力好似好D
shorturl.at/nszDJ
犯法
你想俾車神收檔提早番大灣區 我強烈建議你踩足每個禮拜7日
英國電動單車係合法,限速25km per hour
正正經經買架車啦
曼城都好多e-scooter /e-bike 好似係。。。。
以我所知 電動單車限制唔多,其中兩個限制: 時速唔過25km/h
同埋電池輸出唔過250watts👍
EScooter 應該唔可以送外賣 所以目標放喺ebike度😎
上marketplace 收一部搞掂
以前我都喺英國玩過e-bike, 可以俾少少意見你
電池嗰到最好揀lithium ion, 唔好揀lead acid
電池重量同埋可替換性都係最大考慮因素
如果搵唔到替換電池你架單車立即同廢鐵冇乜分別
一般Li-ion電池用左唔夠兩年就會死,要換一舊新嘅唔似得香港或大陸咁可以喺淘寶直接入貨咁方便,還有一舊電池你預要洗200鎊去更換
https://www.silenceuk.com/s02
香港有代理入呢架...但係舊電重撚到仆街(41KG) 拎返屋企充應該會死~仲有唔平又要搵有蓋車位(其實冇人講過舊車入水會點)
你響英國應該可以諗諗
都有上過gumtree 揾過二手
不過一黎二手野唔知點check舊電嘅效能
二黎唔熟電動單車 一個唔好彩壞咗都唔知有冇warranty 可以搞
如果好平都可以一戰 不過睇二手價都£500以上
一唔好彩起上黎就真係無咗成大舊錢
所以都比較傾向買一手先😢
多謝晒你嘅知識
無你完全唔知要留意依點
舊電好廢
佢個距離係計平路
你踩去D多上上落落既位 打個6折
依部過份專業 過哂我嘅budget
例如第一部 計番set1 行到66miles
我估好彩一個鐘有二張單
以之前果個英國外賣post黎做參考
一單大約3miles
姐係set1 可以做到22張單=11個鐘
以6折計 行得大約6.6個鐘 好似唔係好夠力😨

巴打以你嘅經驗黎講 大約咩電先夠做? 都準備一日八-九個鐘
我都唔知 但建議你唔好諗住可以踩咁耐
因為天氣凍粒電已經要打7折
然後成日上上落落又超級食電
個行走距離真係lab range黎
同現實冇乜關係
最好搵D易換電既然後每日帶多舊電先出門
正確斜路爭好遠
個數本身假
凍又再衰d
完全無考慮過天氣凍粒電已經會打折
我住果頭都好多改裝車,完全無諗過係勁噤多
請問買二手有無咩細節要注意下? 我連電池效能點check都唔知
Range: 56-64 km (35-40 miles)
你果部個range應該唔係太適合我
BTW好唔好踩? 睇落去好似好正
遲啲話你知9月中到而家仲未送到dklm
Btw 唔駛踩 撳掣會去架啦 本來想考電單車既 點知筆試肥咗無心情 直接買架ebike算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞