林作:月收租回報果2%根本比唔上儲蓄保險

51 回覆
0 Like 45 Dislike

又玩口術?

AIA儲保一年比幾多厘

要幾多年先超越月收租2%回報?

如果層樓值600萬

有無數師兄答到我
所以我睇唔明 供完層樓都唔賣咩意思

價升咪放

供到一半 價升我都放啦

乜鳩野牛津大律師
回報應該唔止2%,應該係超過3%
而且隨住樓價租價上升,個回報仲會一路向上
你又唔講樓價每年升一成
儲蓄保嗰2%俾經紀傭就very good
定期轉按有cash flow,唔賣加按都可以將升幅套現。份19保險呢
佢意思係買完層樓返嚟 升左都唔放 所以就會冇return 因為未去realise唔可以話佢錯,因為你唔放唔可以叫賺,都只不過係得2%既租金回報,但on9既係,每年你都會加租
咁我供成十年嘅儲保都未realise 啦
成十年咁長
點知會唔會有一日有急事
要cut off 左佢
所以冇得計,所有野唔realise都係=冇return
呢2,30年幾多人由屋仔樓換樓換到變富翁
話層樓唔會放佢講乜柒
45% commission呀
咁佢點actualise個儲保 有年期咪又係比人綁住係度
全部都係廢話
其實一直唔明
買儲蓄保不如買etf
都一樣有人幫我管理資產,但etf我有好多選擇
離場都易好多
條友真係讀牛津數學系?2%租金回報會隨住樓價上升而多咗㗎,樓價升咗,回報率又保持到2%,租金收入咪會多咗囉。

另外,唔賣樓就唔可以actualise個gain? 你唔識同銀行加按套現㗎?過去20-30年,幾多人加按套現去投資,或者一開二,二開四,點撚樣actualise唔到啊?!
搵食姐
儲蓄保咁好,點解唔係全部agent買返儲蓄保險,有d仲走去買幾層樓咁on9
想知平時保險狗點sell儲蓄保
點解個個frd比人sell完都覺得自己投資回報好高,洗曬腦咁
有冇人可以試下sell我落疊
保險係SELL蠢人,佢地講ON9野可以幫手篩走班有LOGIC嘅人,慳返啲時間
越ON9嘅騙術係越易成功
佢係actualise緊佢個學歷
agree
睇到我一頭霧水, 樓價升唔計都得?
仲話係佢專長
保險條數回報大果條
都係非保證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞