[用左兩星期先包膠] ipad mini 6本質係一部遊戲機,啫唔啫喱芒根本唔重要

75 回覆
31 Like 57 Dislike
amazon上個月30號晚落單,31號lunch左右就收到
我等到2個星期前先買係因為原本想要紫色,屌拿星一直都無貨,最後不撚想再鳩等先買左灰色

iOS既game我就唔鳩up,大家都知乜料,直接黎重點!用steam link玩PC驚
Valve部Steam Deck宣布交貨期推遲首批明年2 月出貨,ipad mini成為左依家最輕既電腦級手提遊戲機

去片!!係巴士用ipad mini 6 經steam link玩超級機器人大戰30
部mini6只係wifi版,連住手機共享出黎既4g signal,甚至唔係5g
PC係3600x+32GB+3060ti用Cat6a直插router連去光纖寬頻
注意,唔係無game聲,而係我為左唔打擾其他人,用緊TWS
https://youtu.be/Jr_1C65Mdhk

Q1.)咁樣玩,無延遲咩?
A1.)其實有,但係除非你同時對比ipad同PC moon,如果唔係你唔會feel到延遲
唔撚知佢background做左乜鳩野,好神奇咁操作控制上完全feel唔到有延遲
不過online FPS/格鬥斷估玩唔到,戰棋/經營/卡牌/回合制甚至即時動作RPG(單機格鬥/射擊)就應該完全無問題

係依個重量同moon大細既級別,ipad mini 6既對手只係得舊既ipad mini.....

其他乜鳩鏡頭/筆果啲野我就唔多講,差唔多每個評測都寫左啲一樣既野,唔好嘥大家時間然後
之後講下啫喱芒問題
Q2.)我部ipad有冇啫喱芒?
A2.)有,但係唔係特登去搵,根本唔會發覺有問題
因為啫喱芒一定要滿足2個要求,部機要打直,之後你要快速scroll moon,決一不可
但係我部ipad mini九成時間都係打橫用
就算係打直用,我又唔撚識量子閱讀法,根本無乜機會去快速scroll

之後講下我點用部ipad mini
1.)remote desktop —— 打橫
2.)畫畫 —— 打橫
3.)睇片(youtube/Netflix/Disney+/Twitch/麥卡貝) —— 打橫
4.)打機(不論iOS原生定係steam link PC驚) —— 打橫 [打直既驚通常都係為單手design,都係用返電話玩吧啦]
5.)邊聽音樂邊睇小說/漫畫 —— 打橫打直一半一半,但係我啲閱讀app都係用仿真翻頁,都唔可以快速scroll

啫唔啫喱芒重唔重要?根本就唔重要!快啲去買啦,早買早享受

最後私心推一推依個支架,好好用
我唔係賣廣告,無link,想要就自己搵
想要乜柒angle都無問題,又可以卡係手指(姆指唔洗夾住機身可以輕鬆touch screen),真・單手使用

又可以吊著走黎走去,落街飲野袋都唔洗帶

不過要注意安全,我唔清楚係唔係每個同款既背膠都咁強
萬一行下行先甩鳩左就GG,我都擔心緊依個問題,可能遲下要加條繩
改少左個不字,之前出左係mobile01先再係依邊出
樓主好比心機打咁大段野,但我勸你唔好咁樣單手勾住丟丟fing,個勾會爛利申試過
樓主隻手好毒
apes
手手好多毛毛
寫得幾好

但隻手好毒
THX,我會小心,尋晚order左條手繩,唔知幾時到貨
football manager玩唔玩到
完全無問題,只要你部電腦玩到既,都可以係街用ipad steam link remote play
唔係好明, 30sg落order, 31送到來香港?
我住係新加坡
巴打用咩remote app
前mini2用家 諗左一排
最後都係用mini6一半價錢收左部mini5連pencil開心使用中
steam驚就steam link
非steam驚就用moonlight <不過好似一定要用N記卡先可以用?
平時應急辦公就 chrome remote desktop

Fuck Teamviewer,以後永不錄用
我表妹都有部mini5
mini5其實用落都仲係幾爽快下,只係支gen1筆充電太on9
同埋mini6有usb-c,我下決心既其中一個重要原因
有ipad air 4 同 mini 6
要出街用真係 mini 6 正啲
air 4 有啲大部
Steam link 係咁work就唔洗出steam deck啦
我想問下樓主個4g平時速度幾多?
我steam link較到底畫質, 都係lag到機戰都玩唔到
唔知係我上網廢定咩, 屋企連就好順
用Steam link洗唔洗開著PC?
同埋點解你唔係本地apple store買ipad mini
同ps個remote play一樣, 只係唔使開mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞