牙線係咪多鳩餘?

367 回覆
21 Like 915 Dislike
https://youtu.be/23G5ZNdJOOk
佢講得幾好

利申:日日用

另外,水牙線其實祇係噴水槍,個名改得好聽,易用又舒服,效果就一定唔及牙線
水牙線好廢牙線係冇替代物 好有用 雖然我自己都懶唔係日日用
所以你咪害人筆錢囉,水牙線清唔到鄰面牙菌膜㗎,不過清到牙袋
原來係咁
每隻牙都用
你既角度睇唔到後面啲牙縫有冇食物殘渣係度
真..牙線先係真正你口入面陣味
正常個醫生唔會比你約3個月一次
反而係想迫鳩你用牙線
無用牙線好易睇
一定鳩up
水牙線的原理是利用水力去清潔牙縫,甚至可以按摩牙齦。牙縫清潔過後,亦可減少細菌在當中孳生,或有助減少流血和牙周病風險。曾經有一個研究,比較刷牙配合使用水牙線,以及刷牙加上用傳統牙線,共有70個參與者,隨機分配到這兩組,完成單次清潔牙齒之後,發現水牙線組可清除74.4%牙石,而傳統牙線組則只有57.7%。不過牙醫一般仍認為它不能取代傳統牙線。

https://www.am730.com.hk/news/%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E7%89%99%E9%BD%92%E5%81%A5%E5%BA%B7%EF%BD%9C%E6%B0%B4%E7%89%99%E7%B7%9A%E5%B9%AB%E5%88%B0%E6%89%8B%EF%BC%9F-278366
有 用牙線棒同水牙線
樓主係咪未睇過牙同洗過牙?
你冇用牙線個口一定臭到仆術
樓主係咪未睇過牙同洗過牙?
你冇用牙線個口一定臭到仆街
早:牙刷
晚:牙刷+牙線+牙縫刷+漱口水
其實我就係睇左呢條片先開post
佢就話台灣好少人用
我睇調查香港根本一撚樣 然後兒登就個個都話自己有用
水牙線係代替唔到牙線
因為牙線係將你牙縫入邊+近牙腳既牙菌膜清理
水牙線對我黎講,係去清理一啲牙線清唔到嘅位,同埋清走食物殘渣
越後既先越恐怖
咩牌子$?
因為你牙肉收縮咗 啲牙縫大咗用牙線會有排清
啲牙周病醫生都係叫patient 用牙刷加牙縫刷
牙縫刷有分好多大細
點解懶刷牙又會用牙線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞