牙線係咪多鳩餘?

367 回覆
21 Like 915 Dislike
FYI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630384/

睇intro同summary就得 大家都唔係專家

話牙縫刷係多餘 係俾牙周有問題嘅人用 會用到牙肉萎縮嗰啲人 都幾好笑 好似N年前有個IT佬話56K就夠一樣

香港人可唔可以接受下新事物
冇講講話會刷到牙周有問題喎
https://www.toothclub.gov.hk/chi/adu_01_03_01_07.html
如果牙齒與牙齒之間的縫隙較寬,可用牙縫刷代替牙線,清潔牙齒鄰面。
我嗰個COMMENT下面有FOLLOW UP 自己睇清楚先嘈
我嗰篇係journal 你就彈香港政府提供啲舊到唔舊嘅知識
牙線真係好好用 會用到上癮
每次食完嘢都會用
外國好多牙醫已經改為推薦牙縫刷俾病人
美國

the U.S. Department of Health and Human Services has recently removed their recommendation to floss your teeth daily from their Dietary Guidelines for Americans. And a recent dental report questioned the effectiveness of flossing since there is no actual conclusive clinical evidence to prove it.

汁:https://leemingdental.com.au/interdental-brushes-effective-flossing/
我用咗幾年牙縫刷,就算我用最幼頭都唔係隻隻牙都插到入去
咁嗰幾隻牙都係要用返牙線
牙齦正常嘅人係咪個個都適用呢個可能聽你講要睇返啲REPORT 或者問返牙醫
如果個用家用到嘅話,我都推薦俾人用架喎
但我唔係牙醫,做唔到咁嘅建議
我純粹講返用家觀點
唔係淨係針對你 上面有約干人係無知地屌牙縫刷散播錯誤知識 我自己兩樣都有用 的確有啲位係牙線先清到 但牙縫刷事實係乾淨利落好多

個牙醫叫我用牙縫刷 我初頭都有問佢乜唔係牙線咩
佢話發現牙縫刷更加effective 我事後自己再睇資料先恍然大悟

用家觀點當然無問題 但好多人唔識扮識就真係唔好再咁
我都估到一QUOTE 政府嘢一定會俾你拎黎當令箭
但到底想討論啲乜嘢POINT
先講我冇講過牙縫刷唔好用
係咪人人用得呢點你可以QUOTE嘢黎拗
我亦冇唔認同你講嘅嘢,咁有乜好恥笑呢其實
咁我唔對號入座啦
用咗牙線好多年
最近幾年先知有牙縫刷呢樣嘢
用咗根本返唔到轉頭

有次我用完牙線再用牙縫刷,仲有污糟嘢撩到出嚟
乾淨程度係你漱口時,噴水時會feel到D水喺牙縫噴出嚟
自始轉用牙縫刷,仲易用過牙線

利申:D牙好密,門牙要用返牙線
唔好癲啦
你生得幾密都會有牙罅

有無試過食嘢攝牙罅呀
幾密都會攝到囉
緊係知有啦,但生得靚唔靚會影響你攝牙罅個機率
同埋你「就咁刷牙就刷走牙班菌既效率」點都有唔同嘛
利申: 我D 牙就係生得垃圾,日日攝一堆野係罅,刷牙又刷極都唔乾淨
所以依加會用超聲波牙刷+牙縫刷+一日早午晚涮口

Btw 我呢篇文其實本身係釣緊上邊個連登仔
個連登仔話大家係弱智,識刷牙就唔洗用牙線喎
結果連續釣到2個真心,Sorry 我要檢討
晚晚用
我都唔明點解d人話水牙線廢
其實牙線唔止係整走攝喺牙罅嘅嘢食
更重要係清走牙同牙肉之間嘅牙菌膜(肉眼睇唔到)

利申:之前唔知呢樣嘢 覺得冇嘢攝喺度就唔使用 結果牙石多到牙肉萎縮埋 後悔太遲用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞