有無見過有鬼佬係香港做低級職員

532 回覆
617 Like 17 Dislike
早兩年好似有雜誌跟蹤過呢班東歐佬,日頭會一家大細擺街檔,一係就自己賣明信片唱歌,夜晚會入去大澳定唔知邊到訓覺
下次請佢食菠蘿pizza
係咪大圍
4-5年之前係流浮山做倉見過 白人女人帶眼鏡
肥婆 做生產包裝
調返轉有無後生香港人無父幹、無浸過咸水(留學、出國工作、exchange),喺香港大公司做到高級職員?

老麥經理唔計
其實最簡單一樣野

鬼佬黎香港打難層工
入境係唔會批worling visa
只會你係人工達到某一個數
職級高到某一個位,證明到好難喺local請到一個咁嘅人
入境署先會批working visa俾外國人
唔明點解有人覺得鬼佬就一定可以教到英文
你會唔會期望本身係香港係老粗嘅人 去到外國就可以教人廣東話
如果你期望一個本身係外國都係藍領既人可以隨便教到人英文都幾好笑
真,其實香港有間英國班底既裝修公司,專門做西人生意,唔知仲存唔存在
睇個有條documentary係跟住呢啲鬼佬出job 其中有隻job係叫個鬼佬扮外國醫生去啲三線城市醫院conference演講 結果個鬼佬係wiki鳩抄個ppt出嚟 喺班真醫生面前9up啲病
其實唔駛教d咩
一個mother language係英放嘅人同你傾計用英國accent已經算係提升緊你英語能力
前排入油見到有個鬼佬staff 都打咗個突
識一個意大利人係香港做酒吧落地生根左三十幾年

佢話好多同鄉搵唔到食會過黎呃港女食軟飯
On9
咁撚樣叫教英文咩?
俾錢學英文 對方唔洗識教 純粹同你鳩up就ok?
外賣員

印巴都係鬼佬黎
見過一個酒店幫手拎行李嘅 仲幾靚仔
係咪我棟,我都見到,但可能落手做。佢成日搬貨落手,唔戴口罩用頭巾圍。(唔知你個係咪)
我漏左字,可能係老細落手落腳搬,因為我老細都係咁
除左佢都無見過了,btw樓主條問題我心入面都曾經問過
佢好撚抗拒但好鍾意食我地香港麵包舖10$個果啲pizza包
咁沙特皇室係唔係鬼佬?
雖然佢哋有錢過好多香港人 但我唔認為有人會叫佢哋做鬼佬
鬼佬一直都係指白人 黑人有時係會被叫做黑鬼 但多數都係稱呼為黑人
真係甚少會有人稱東南亞人做鬼佬 多數叫佢哋阿差
以前因為好多印度人 移民香港後投身警察(叫摩羅差) 所以respect啲就會叫佢哋啲後裔做摩羅差 (因叫人阿差比較負面、難聽)

下面班人肯分1成身家畀我 我從此認佢哋全部係鬼佬
就算花店做花藝師都係得十零廿k
花市嗰啲只算係散工part-time sales
最多咪幾舊水一日
雖然啱 但我覺得此黑衣係同音異義既代用語
港女邊駛用眼神去可憐MIB MIB都未必受啦
其實可能唔係當佢洋腸 你唔畀人哋貪佢哋某方面啲power勁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞