有無見過有鬼佬係香港做低級職員

532 回覆
617 Like 17 Dislike
我都唔明
幾時鬼佬包括南亞仔

有次打波, 有人話對面有幾個鬼佬, 但明明係南亞仔xd
未必,我公司情況只限於某國籍,佢地係用嗰個國家人工去請,當地聽講有特別program
學校要你本身係真係喺教書/關相關科目先會請,果d就真心係黎教書,唔係因為本身講英文就教英文
銅鑼灣見過鬼佬瞓街
搭晒木板床嗰隻
雖然係有資歷
但係實際要做嘅嘢好少,又唔洗好似其他老師咁要改咁多卷教咁多堂要諗上位
其實黎得香港嘅西人好多都係做高層,所以有個錯覺以為西人都係高級,其實外國好多西人都好巿井
咩supway呀five guys嗰啲算唔算
呢方面香港算好(暫時),
我睇台灣嘅外國人仲慘,有晒教書資歷,仲係英文,但佢係歐洲人,
台灣人崇美崇得好緊要,私人補習好多都唔請佢,呢個歐洲人話佢英文好過美國人,只係因為唔係native American 就教唔到書
唔似本地老師,全部行政野唔使做,真係淨係教書,爽皮
台灣想學美國口音掛,而家亞洲主流都係咁吧
香港足球員
嗰個歐洲人冇乜明顯祖家口音,anyway, 呢啲都係東南亞「通病」
尖沙咀見過有鬼佬做倒垃圾,灣仔Five Guys隔離長期有個半裸鬼佬乞衣唱英文歌,好難聼。
嗰個歐洲人冇乜明顯祖家口音,anyway, 呢啲都係東南亞「通病」
咁我都會想有個德國人教我德文啦
就算佢係Austrian/瑞士人母語係德文都好,唔係喺嗰個地方長大點都會唔一樣

同埋我覺得應該係難搞visa多過係因為佢資歷
喺香港英美加國藉都會易過歐洲
咁又唔係 佢地都係計kpi
做哂啲野就無人理
有鬼仔係荃灣天橋hard sell英文補習但講講廣東話
見過有學校NET係新加坡人
Sell埋你入摩門教
公司有鬼佬做清潔阿叔
第一次見以為係特務扮清潔人員定高層扮野(識講廣東話)
前年返咗去南非
印度洋唔係洋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞