TRUMP侵百倍股HKTV討論區(61)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
( • ̀ω•́ )✧
以為今晚又有新股炒
一睇 屌HKTV黎嘅喂
HKTV 係千倍股
說好的傾成生意呢
標題無1137 search唔到呀
wiki - 傾成

股價就算 歸零了
沽清這一晚 也重要
甜言蜜語 謊話嬉笑
都給我一點 不要缺少

增長盡了 也不緊要
沽貨至淒冷的深宵
繁華鬧市 燈光普照
然而共你 已再沒破曉

wiki wong 幽幽的看著這沽城
如同苦笑 擠出的高興
全城為我 花光狠勁
浮華盛世 作沽清佈景

傳說中 uktvmall 已傾成
霓虹熄了 世界漸冷清
煙花會謝 笙歌會停
顯得這故事尾聲 更動聽
...咩名嚟
股價就算 歸零了
沽清這一晚 也重要
海外派遞 的士服務
極震撼消息 全部缺少
股價就算 歸零了
沽清這一晚 也重要
海外派遞 的士服務
極震撼消息 全部缺少
點解係侵唔係壯神
Q23335:

龔sir你好呀,上完你進階班,特登試下分析隻1137。

業務係香港唯一大型網購企業,屬於香港網購領域嘅先行者,同時亦有提供技術支援予有意發展網購嘅企業。企業最大優勢係王維基嘅創新能力同埋有效率嘅物流派遞系統,足以應付大量訂單。

佢近年最新業務係提供技術支援,建立其他網上購物平台,黎緊都有啲新進展。我覺得呢個好有潛力,隨著網購開始成為趨勢,相信有前景。

而佢研發緊嘅無人實體商店,好似有少少藍海嘅概念,如果最終成事相信會對市場好大改變。

但係財務狀況仍然未穩定,雖然員工成本佔營業額比例大致上下跌,不過仍然係好高。雖然係開始有盈利有正現金流,但係過往主要係蝕錢,

如果要估值用市盈率仍然好困難,保守計合理區大約4-6,如果用市銷率計大約8-13。

我覺得呢隻都係唔錯嘅潛力股,睇番notes都中左好多個潛力股特質,唯一問題係估值好難,所以我唔入住喇哈哈

唔知你點睇呢隻?

龔成老師︰

香港科技探索(1137)業務有前景,仍是潛力類。

由於成為了行業的先行者,已建立一定的品牌及銷售網絡,加上市場仍不斷增長,顧客與毛利能進一步提高,前景正面。但要留意,網購行業的競爭正不斷增加,對企業的賺錢能力有影響。

這企業其中一個重要的資產,是配送系統,涵蓋由頭至尾的整個過程,客戶在平台購買商品後,系統便安排自營物流中心及數千間商戶各自執貨,再經由自己車隊及員工送貨。

香港科技探索打算將這系統技術複製,發展香港以外的市場。

可見,這企業正不斷發掘新機遇,如果只以「香港的網購」去定義這股,這股現價已經不平。但如果以香港版的AMAZON分析,企業的值博率就存在。

但留意三大風險。

第一,佢都會依靠人的因素,王維基成為了公司最值錢的資產,佢的想法好多,有生意頭腦,但我對這類太依靠個人的企業,不建議太過大注。

第二,這企業現時搞網購,有增長力的,但同時存有一定的未知數。疫情過後的增長力會否減慢?市場競爭正加大,對行業賺錢能力造成風險。

第三,估值方面,我都好難講這刻的估值,只能話唔算平。

如果之前有貨,可長線投資,但如果無貨,假設你能承受風險,小注投資不是不可。

至於開發實體無人店,係一個潛力所在。但你唔好諗一定係賺錢,雖然節省左收銀員工開支,但補貨和行政人員成本依然存在。

而且還有店舖整理、保安、相關智能系統維護都要成本。所以,最終有多大效益,我地要再觀察。

雖然長線有機會係一個市場新方向,但中短期未必可以為集團帶來太多正面影響,故這部份我會保守少少。
讚能完所以我唔入住喇哈哈
收皮啦
wiki就算 歸零了
wiki這一晚 也重要
海外派遞 的士服務
極震撼消息 全部缺少

增長盡了 也不緊要
沽貨至淒冷的深宵
繁華鬧市 wiki普照
wiki共你 已再沒破曉

wiki wong 幽幽的看著這沽城
wiki苦笑 擠出的高興
wiki為我 花光狠勁
浮華盛世 作wiki佈景

傳說中 uktvmall 已傾成
無人商店 wiki漸冷清
煙花會謝 wiki會停
顯得這故事wiki 更動聽
剛剛法國wiki原來係萬能key
有錢都留返黎入2800拉
hktv 苦主區
uktvmall 根本係大戶吹出黎散貨既好消息
wiki心諗:去個旅行散下心你地吹到咁能大做乜9
根本係生意差唔知點做落去所以去英國玩麻醉自己
半退休啦佢
陪下老婆去下旅行=爆升
出文條能樣之前應該蟹左唔少
同大貓傾成生意
唉屌灰
上eese買錶氹返自己
藍店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞