拾陸比玖16:9 新series fining dinner and Louise(6)

596 回覆
59 Like 10 Dislike
睇晒嘅真係好癲
多謝
咁我地係西班牙皇后定死囚定4:3
西班牙皇后4:3死囚
https://youtu.be/d8mS91Q89RA

條橋 = MSG SP FT.LOU&信
即拍即上 跟住個熱度走
GO WITH THE FLOW
試下報失 真隱形人間
暗格嗰種powerpoint剪法真係好撚癲
但又真係幾心寒
熱烈恭喜Ep1 已成最高view
一人一套睇到拍案叫絕嘅電影
https://lih.kg/2864419

間唔中睇到呢啲post
有無興趣live 講講?
我都想聽吓佢哋講
啱啱睇咗Louise高質到傻
建議睇埋淨係幾套series
係啊 唔同導演創作
係公共創作平台
睇完7個鐘荼毒室live再睇左MSG,覺得依個channel好正

未詳細了解其他片,初步感覺16:9所拍既「網片」,令我反思番香港其他網片channel既問題,歸納出兩點就係:

1)以搞笑/過癮/entertainment 為主
2)缺乏現實生活成人世界既描寫

好多人睇16:9話d片好悶都係因為第一點,當觀眾習慣左睇網片就係笑一笑過癮之後next,佢地睇到16:9既片就會覺得心諗做乜鳩/好長/好慢/好悶。但其實16:9既片都係用番戲劇既言語同方式講故事,而本身講故事/表達角色既心理變化…etc就需要鏡頭同情節慢慢推動。

問題在於香港觀眾對於網片既expectations唔係戲劇只係entertainment ,而16:9既存在就好似教育緊觀眾網片既其他可能性。其實觀眾本身都係有觀賞戲劇既能力,只係習慣睇左睇網片唔會用果種方式去睇

第二點係我欣賞MSG既地方,不過太長唔打啦
有咩好推薦

利申:喜歡柯B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞