屋企燈光設計

46 回覆
1 Like 11 Dislike
唔係高身電視櫃, 但電視上面可能係加D層板
好似上面咁加條light track又得唔得? 定燈槽好D?
梳化上面加light track 45度射牆 <--打去梳化後面?

其實樓底矮加light track會唔會唔係咁好?
天花加燈槽
坐係sofa又唔會覺得壓迫感
電視牆位又唔算活動空間
即使成間屋淨係開燈槽燈,客廳都會有光到,唔會太黑
明白
燈槽定light track好呢?
燈槽啦
light track都係擺射燈
同燈槽效果唔同
燈槽係射上天花再反光出嚟
你對眼無咁辛苦,睇電視個陣又唔會影響對眼

light track擺射燈又係太集中一兩點,係屋企無乜意思,除非係博物館
智能方面可以做到D咩呢?都想趁裝修integrate所有野但唔識點入手
我而家租個度都係廳房裝屌米燈膽連去google home聲控, 轉色
點解咁多人踩盒仔燈 ?
我廳, 走廊都用盒仔燈
廳有條燈槽
係咪你地裝得唔夠多?
我客廳8粒燈, 飯廳4粒燈 , 夠哂光又唔會一忽忽
盒仔燈又可以較方向
COB好定GU10好?我偏向GU10因為諗住壞咗方便換同可以玩ikea smart bulb
4000k暖白
6000k就係望會刺眼果隻白
智能家居咩都自動化囉
APPLE TV 有你定位 , 喺你就到屋企前開定冷氣、開廳燈、吸塵機械人
行門感同體感 , 你入房房開燈 , 你入廁所廁所燈同浴室寶
起身自動關冷氣同開窗簾 , 離開間屋自己關
日頭白光 , 夜晚暖光 , 呢D可以自動
聲控/APP、控制色溫、光暗、顏色
如果玩哂PHILIP 可以買SYNC BOX 同影音同步
我自己屋企係全PHILIP HUE , 吸頂燈 , E27燈膽、GU10
如果你裝修 , 有智電燈制同電制可以研究下
你裝修完先整會幾麻煩
燈槽係泛光 唔同light track
你要整射燈就要有泛光嘅光源
否則 一係唔夠光
一係就為咗光d 裝多幾個盒仔/射燈
變到光過頭 頭頂d燈射住頭
我而家預左係吸頂燈既,唔知算唔算泛光?
要靚一定係cob
Gu10壞咗方便d換咁解
你要玩smart hub 又新裝修
梗係裝智能制control 啦
D燈貴咁多
除非你話想較下光暗 變下色
咁就話啫 但有幾可咁玩法
Yes 既然你預吸頂燈 就唔駛諗射燈
除非你諗掂燈槽點整
不如諗下d智燈能+智能制好過

射燈整體效果的確靚好多
但你要趕住覆師父 無時究竟就無謂格硬整
有時間你可以google search下 無主燈 睇睇
我本身係諗住智能制加GU10咁玩,set佢日頭就4000k, 夜晚就3000k
同埋睇戲就暗少少咁
專盒仔加射燈又得唔得?
如果唔做燈槽淨係加條light track係電視頂又得唔得?
得 台灣幾興
但你全部射燈?
你指light track係咪全部射燈?
你宜家係吸頂+射燈?
如果你冇吸頂或燈槽
可以加呢d
有吸頂燈係梳化頂, 但覺得電視牆好似有D暗所以先諗緊加唔加燈, 順便做埋氣氛燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞