屋企燈光設計

46 回覆
1 Like 11 Dislike
今個禮拜要confirm判頭燈位
大家可幫手睇睇而家燈具設計/擺位有無問題?
單位資料:
樓底比較矮得2.5米所以唔諗住整燈槽, 燈具主要以吸頂燈/盒仔燈為主
好多近期既designer都係用盒仔燈為主, 但同判頭傾過盒仔燈唔夠散, 用係廳好似唔係咁好, 大家點睇?
食飯枱其實會移下位, 咁個pendent lamp咪有機會對唔正? 有咩解決方法? 樓底矮係咪唔好用light track?
同埋邊度多靚既吸頂燈, pendent lamp睇?TB貨o唔ok?
射射

盒仔燈仲雞助過燈槽 買盞好既3段吸頂燈仲好
我啱啱裝修緊
又係同一處境
如果你要想無主燈用哂盒仔燈
基本上你全屋要好多隻盒仔燈

因為我爆左間細房
我個廳差不多四百呎
師父話盒仔燈要十幾隻
最後電視廳用左六隻
飯廳用返吸頂燈
另一個客廳又一隻吸頂燈

你問TB得唔得
我對上一個屋都用左八年
正正想想
今次都係照用
但你預設計無咁特別
呢款燈好夠光
盒仔燈功夫又多
用用下唔想要又煩
出嚟效果影相就好睇
親身睇就一忽忽光咁

吸頂燈就無乜款

燈槽間屋唔大,用一忽都夠光
主要係唔好直射去眼但又夠全屋光

所以睇你主要想間屋係咩感覺同用途行先去揀咩燈
揀d可以改變色溫重要d
冷光暖光出嚟效果好唔同
另外廚房唔好用盒仔
要換要抹會後悔
盒子燈放廳唔係太好用
太集中 , 光唔平均
一般都加埋燈槽 , 但慢慢你會單純用燈槽
利申:用緊
燈光反而諗下會唔會玩智能
裝修就一就方便好多
其實啲燈最好有罩
一係盒仔燈+燈槽
一係全吸頂燈
你無泛光 齊盒仔燈 天花會暗
同埋盒仔燈用gu10 射出來都唔靚
用cob射燈仲好
記得要盡量統一光源 3千k 或者4千k
唔好貪靚用盒仔燈做主燈
香港裝修會考慮用盒仔燈既
通常都係樓底唔夠高,做唔到假天花藏暗裝射燈
但又貪靚,唔想用傳統吸頂燈

但現實係,射燈啲光雖然有氣氛,但係比較霸道,
好易引致眩光glare
由其係戴眼鏡既人,鏡片會將頭頂至後面既天花射燈眩光,反射番入眼,令人好唔舒服

緩解眩光問題,有幾個因素:

高度:提升安裝高度,可以弱化眩光。不過有頭髮,邊個想做廁哥? 2.4-2.5 樓底,用3寸高盒仔燈,都係太近個人,照住會好唔舒服

擺位:擺遠啲,最好離開個人2米以外,令眼睛在射燈的cutoff angle 以外。

防眩燈具設計:
深藏式燈具(要食高度)
加蜂巢網 (要食高度)
燈具框邊用啞白/螺旋紋

火數:
普通7火一支起跳,但對2.5樓底黎講,都光到爆炸。最好搵到5火以下,用多幾支去補 ,減少中心點峰值照度(好難搵)

出光角度:
窄光(24以下)夠氣氛,cutoff angle 細啲,但中心點光度勁
闊光 (36度)散啲,但cutoff angle 又大左,易啲射到眼

結論:
親身經驗,老媽裝修,我幫佢成間屋佈燈包括:
a. 客廳電視牆上,單邊天花燈槽。槽底做4支3W超細支射燈,照電視特色牆。燈槽用2.6米,用8W/m, 加45度鋁支架優化出光角道

b 櫃腳燈帶,包括電視吊腳地櫃,飯廳邊櫃。

c 飾櫃內燈,同樣是電視櫃及飯廳邊櫃,用玻璃層板燈。

d 飯廳一幅牆壁燈

e 開放式廚房吊櫃底燈

f 玄關c 字櫃,櫃底及吊櫃底燈帶

g 客飯廳天花吸頂燈

h 開放式廚房/玄關 7W 盒仔燈

根據一年多既使用體驗,最多使用既係a b c 燈帶,日常起居,睇電視,休息都夠光,全部係間接光,唔刺眼。

睇報紙/食飯/聚會時,就必定開吸頂燈,TVB劇集式既世界光,度度都光,雖然無氣氛。but who cares

煮飯/大門出入,只用e f 就夠

最後,盒仔盒基本上係唔會開。因為其他既燈光更好,亦夠用。無必要開咁唔舒服既燈

心得:
1)諗多啲間接光,燈槽,櫃腳燈,櫃內燈,壁燈,座地大地燈。睇電視睇手機,已經夠用。睇書/睇報紙,用吸頂燈,事關喺狹小空間下用射燈睇書,係好痛苦既事

2)人地專業既燈光設計,係提供基礎background light之外,加強highligh 主要既feature, 例如特色牆,擺設,畫,令空間望燈去有主有次,而唔係用射燈均衡咁派,去做background light.

3) 樓底唔夠,又想有啲嘢,寧願你考慮用牆邊track light, 起碼燈既數量,照射既角道,火數都比較有彈性,尤其係你無燈光設計經驗,你可以真正住落之後都調整
盒仔燈有唔同款

有GX53 散光款,光束角110-120度,唔會咁聚光

另外有GU10 款,一般28-38度光束角,會有射燈效果,如果做主要照明,會有「一達達」問題
屋企用燈盤
你賣燈會咁樣介紹啲客?
多謝CHING咁詳細回覆, 好有參考價值
係我呢個case, 係電視頂加light track定燈槽好D呢?
同埋我D櫃底其實都會有燈帶, for氣氛既話足唔足夠呢?
而家既方向係廳用吸頂燈
光源會用3000k
Ching覺得電視上面應唔應該加多條light track或燈槽?
用吸頂燈好似冇乜氣氛,點樣可以做好D?(而家電視櫃底, 門口C字櫃都係燈帶)
唔用燈槽因為樓底矮(得2.5米)
ching有咩建議?
3000k唔會太黃?我全屋除咗廁所之外都係用4000k, 感覺幾舒服
4000k好似太白喎?
係電視機頂加一條就夠光
你主要活動空間都係個邊
同埋你電視機頂加唔會有壓迫感
你會唔會整高身電視櫃
如果有可以諗下唔做到頂 櫃頂加燈
或者電視上面整燈槽 中間cob射燈
梳化上面加light track 45度射牆
飯廳都可以用light track 射燈加吊燈
有d路軌吊燈 或者你自己買個路軌頭改一改
你房如果床頭無頭led燈帶 轉返吸頂算啦

路軌要離牆40-55cm
筒燈就要30-40cm
射出黎先靚
燈帶最好買120珠 10w左右 用45度鋁條射上天花
記得筒燈同路軌射燈 全部都要買cob
你意思係電視機背癡條燈帶, 定係加係天花?
如果好似下面咁加條light track射去電視牆又好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞