用安心app 一定要入sim 卡?

61 回覆
6 Like 116 Dislike

鬼機用就簡單好多:factory reset、裝、飛行模式,完
答非所問,人地問緊冇sim嘅情況
無sim梗係嘟到啦on9垃圾
我想問,如果s唔開wifi 數據,用完一日返屋企再張部電話reset,又得唔得呢?
你自己用部手機去個QRcode到scan
唔駛任何網絡、唔駛裝任何電訊商sim卡
完全可以嘟到安心出行
唔係話唔使分隔下。
會唔會有一人個app 會更改成一有connection 就upload 個history 上去?
[iOS15]安心出行「7日App私隱權限&網絡活動紀錄」
https://lih.kg/2748546

個post重點節錄:

「我發現就算唔用automation,自己手動去熄Wi-Fi 數據 藍牙,再開安心,一樣會收到安心server嘅connection request (睇firewall log知道)

我見我fd 用幾個月前version嘅安心 特登唔去更新,喺無網絡情況下開app係冇呢啲request

即係新version已經暗藏後門 好撚癲」
按已知既行為,個app 會定期會download 確診地點list.
如果冇firewall擋住
真係會有connection發生
因為部機插住sim卡
舊android機
custom rom冇gapps
冇sim冇開wifi冇開藍芽冇開NFC
冇login過任何野account
用apk裝
咁唔連wifi/入sim卡咪唔會有connection囉
仲可以自己揀離開時間添
後備空白機 目前黎講係最work
所以文匯報話要立法禁止用後備機去裝安心黎用
電話又唔提供,仲夠膽話要上網先用到? 屌佢個qr code呀!

同無腦藍絲一樣
iPod都用到
個app會更新架嘛
幾個月前同幾個月後已經差好遠
開app 就有connection request都叫後門
不如你搵隻冇後門既app比我睇
之後有澄清返 呢種叫plain connection request
希望你都可以同你個腦攞到connection
Connection
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞