認真討論 其實裝安心出行有咩咁難

106 回覆
8 Like 294 Dislike
所以呢
你係到單單打打其實想講d咩
咪話左apple 唔安全啊 但暫時係最安全手機牌子囉
an機都有你所講嘅指定應用程式
想問你用緊咩手機系統 咁擔心我建議你唔好用smartphone
電腦都唔好用 唔安全
細路仔多
如果有任何具體跡像顯示安心出行iOS app將個人可辨識資訊send 去server, 可以話畀apple 知個app無用app tracking transparency 功能畀用戶選擇opt out tracking.
咁app 可能會將佢下架。
呢個問題唔係零與一。
等於反對國家,等於違反國安
係 巴打心水清
因為香港所有黃絲都係特務 要隱藏身份
以為自己係...
你自己話app store 個安全問題check得好嚴 如果因為政治咁樣而拉左人
apple 已經會做野即下架

訓咗冇睇,咁俄羅斯政府指定應用程式做野即下架味?
講雲上貴州又話唔關事
而家香港區ID係咪上貴州都未知啦

咁擔心我建議你唔好用smartphone
電腦都唔好用 唔安全

呢句嘢儲存香港D人都係咁講

我當然反對D人用假App
無謂做埋呢D犯法嘢
但人地係自己邊部手機down 正版安心出行都要比你話多鳩餘
文匯今日就覺得D人係多鳩餘啦

唔講安心出行
大把人都想分開唔同手機裝App
鬼唔知好多App都拎你資料咩
但都要睇下你比咩機構拎
一D有可疑APP咪小心D
唔覺有大問題
黃絲個個都係 CIA 情報局
交流吓?
- 你有權知道你既私隱去左邊
- 你有權決定邊d機構睇到你既私隱,邊d 唔准睇。

你可以話”google 都有哂你既位置啦‘, 咁我接受咪無問題囉。
但係我唔接受政府app 有同等程度既資訊,咁咪有問題囉。
1. Android 呢?
2. 一般人點知道一個app有冇將你嘅PII send去仼何third party呢? apple上架時會唔會/點validate個app有冇send PII?定係靠個app自己self declare?
咁俄羅斯政府指定應用程式做野即下架味

我就冇用俄斯政國
咁你有証據咪同apple 講囉 咁你有冇先
你冇都係假設姐
雲上貴州之前咪講香港用戶唔受影響 信唔信係你嘅事
你唔信咪轉去買USA icould囉 好難咩?

你係咁話安心有問題
暫時都冇人因為政治用安心比人拉
你一尾講例子 講黎講去都係圍住唔安全冇証據

真係得個講字
你咁講, 證明你最近冇去過啦
基本上有收集個人資料就要係審查時有app tracking transparency 宣告
所以他日如果安心出行搞實名制,就要睇吓apple 同政府點拆。。

其實就幾恐怖
真係有糧出都話... 個個哲古華拉上身
冇人會validate到你d PII係有冇俾人收集同transfer
你自己search下 大陸健康碼係有係apple store上架架
https://apps.apple.com/hk/app/%E8%8B%8F%E5%9F%8E%E7%A0%81/id1506701556?l=en

唔好天真個app tracking transparency 係apple對你data protection 嘅guarantee
冇 但唔會話唔去囉
私隱………俾幾張coupon或者discount 已經蕩然無存
你唔好亂講呀
我愛國愛港
點會話安心有問題

哦哦哦,轉USA icould就唔難
問題係Apple有呢D妥協前科
有所懷疑都好正常
不過你講到好似一定冇問題十分安全
一D懷疑心都唔洗有咁我先講下

其實又真係未證實到某D App會唔會有問題
咁但係又要用
咁安裝係唔同手機有咩問題呢?
點多咗幾舊魚法?
同埋你當個個用IPhone?

如果你話因政治用安心而比人拉先下架
咩叫政治罪名?個定義可以好唔同
咁如果有人因政治而被用經濟犯罪、反恐等罪名被捕
又算唔算政治罪名?

上面有巴打貼咗原來大陸健康碼有係apple store上架
好似樓主咁講有Apple認證
健康碼係好安全
唔知你地驚咩
我知你冇呀. 去過你就唔會講上面既說話啦
重點係唔會講唔去
就係你最近冇去過, 到而家你都唔明我講緊乜囉
真係對熊貓彈琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞