[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(24) 注意劇透

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
a 上s 勁幾多? 以前都冇研究開
有白
不過係咪點都冇外裝甲
上網睇片
有d機好似唔同招開場畫面個post唔同
地形會影響pose?
任系基本上都係行OVA版帝皇,所以最強都係心口劍
係W特別加左Nova佢用
休息對白時魔法騎士個明日香叫人用風打柒佢加入
淨係試過gridman如果飛咗上天
打地面敵人會跌返落地
網上條fggg條片開場唔同pose所以問
我講緊龍馬用初代
阿寶用元祖
大家都用緊經典野
點解甲兒係17式
機戰V (https://www.steamxo.com/2019/10/03/819857)

地形適應分:駕駛員地形適應、機體地形適應 、武器地形適應。

1.一個作戰單位的最終地形適應是駕駛員和機體的平均值,比如說你駕駛員宇宙適應是S,但是機體是B,那麼最終地形適應為A。

2.機體的地形適應影響了迴避和命中 S是1.1倍 A是1.0 B是0.9 C是0.8 D是0.4。

3.武器地形適應影響了最終傷害值 S是1.1 A是1.0 B 0.8 C 0.6。

另外機體還有尺寸補正,機體尺寸的大小,影響了對方的命中率3L的尺寸命中率為2倍 2L-M為1倍 S為0.8倍 2S為0.1倍,此外還有距離補正等等,在遊戲中你都可以通過界面說明看到解釋。

氣力越高,攻擊和防禦越高,這個是在公式里體現的,具體多1點多多少,因人、機體、技能不同而有所不同。

武器攻擊力x(格鬥或者射擊值+氣力值)/200 x 武器地形適應 x ACE獎勵。

類似這樣,你肯定不會有閒工夫攻擊一次去算一次的,總之氣力越高越好。
今集v 已經完 冇得轉機?
有v2ab

我就係奇怪緊仲未有人upload片,bandai傻撚咗啊成套戲最重要嗰兩套甲唔出?
唔可以,因為日版只有日語同英語
嚇撚死
有樣機戰知識想問好耐, 關於我方機戰武器適應影響, 例如高熱火焰係水中 C, 係計我部鐵甲萬能俠出招位置, 定係計敵方位置 ??
A: 我方(陸) > 敵方 (水)
B: 我方 (水) > 敵方 (陸)
> 係攻擊, 邊種情況會係受 "水中C" 所影響?
即係適性會 傷害 命中 迴避 各1.1 thx
Bgm有人唱差好遠
因為今次呢隻係自由選擇邊一關先後次序,每個人有唔同嘅玩法
唔撚係掛,兩部機都冇外裝甲?
其實佢定時提醒你要去嗰個地方,你可以去咗先,如果一路唔去,就強制要你去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞