中醫調理介紹 / 中醫撚入黎

44 回覆
4 Like 4 Dislike
同埋要俾啲耐性 睇一兩次會舒服啲但係有啲嘢真係要慢慢調理
同一劑藥都唔代表長期係咁食就有用
定期番去覆診 醫師會因應你身體狀況而轉藥

如果真係覺得太貴 可以轉下睇其他坊間嘅醫師都無壞
第一次睇 未試過睇中醫/食中藥 唔知夾唔夾
淨係知比貴咗
咁嘅價位都有人睇中醫唔怪得啲巫醫可以keep到咁多年
我哋咪一問一答咁

將我所有嘅問題 都講晒出嚟

1. 手腳冰冷 - 醫師:氣虛陰虛
2. 經常出手汗 - 醫師:氣虛陰虛
3. 集中力下降
4. 疲累
5. 肚脹 - 醫師:可能食得油膩野多
6. 有鼻敏感 / 有皮膚敏感 - 醫師: 我係敏感體質
7. 眼紅眼乾 - 醫師:淚腺阻塞 / 敏感體質
8. 會唔會係個底濕 - 醫師:脷苔厚,紅,所以唔係

醫師重點:先改善體質,要滋補下個人
10-15分鐘左右
一問一答
佢電腦抄底我啲資料
解答下我咩原因 會有呢啲問題
要點樣改善
再把脈 睇下條脷 量下血壓咁
西醫可能再貴啲
要抽血 照呢樣照個樣
分分鐘仲貴
不過留院可以claim保險
就咁睇醫生冇得claim
咁一分錢 一分貨
比得貴 至少覺得冇比人水到先
不過聽人講 中醫越老越好
我睇呢個就around 27-30歲左右
你想睇幾耐
冇吹廢水嘅情況下差唔多啦
有冇食開multivitamin? 我前排都好虧,又耳鳴又行兩步就頭暈頭痛。食左multivitamin個人好似有力左。都係事旦上iherb買
Multivitamin 唔係補充營養呀咩
但係我係體質差 唔係唔夠營養喎
老豆睇咗半年都唔覺有好轉
咁一係你老豆冇跟足醫生指引例如戒口,一係個醫生唔得,換個吧
想問下樓主睇完宜家有冇改善到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞