中醫調理介紹 / 中醫撚入黎

44 回覆
4 Like 4 Dislike
小弟20頭
手心腳心經常發熱出汗(出哂水個隻 對手放落張枱會冒氣 用手機成個mon都係手指汗印)
手腳亦都容易冰冷(好似冇哂血咁 指甲發紫)
成日會凍成晚搞到瞓唔著 試過暖水袋敷住都成個鐘先暖少少 浸埋熱水都冇咩用 浸完隔陣又凍返
仲要成日瞓得好差(起身感興趣好似冇瞓過咁 仲攰過有瞓 )
所以成日都好攰好wing
而且集中力好低 做野做around 10分鐘就要抖半個鐘
另外成日肚脹好多氣 谷住谷住咁 (可以由6舊腹肌 脹到5個月大咁)
同埋皮膚好乾 對眼長期發紅好乾 焗住焗住咁 (西醫話油脂分泌過多)

總結黎講:我係咪腎氣不足 即係腎虛/虧,血氣不通,虛火盛咁

利申返:細個因為成日爆瘡,飲好撚多廿四味,唔知係咪咁搞到個人好寒涼
似係氣虛之類
我同你差唔多但係夜晚係出勁多汗
我一到左秋天 早午晚手心腳心都好多汗
你平時有冇feel到自己會有心悸,呼吸短促之類?
似係腸胃問題
似係陰虛火旺 其實個底就係5夠氣血
有嘅 但係好少
會成日肚脹脹 個肚會谷到爆哂個啲
但係日日都有💩痾
但係呢 個人成日都熱辣辣
所以呢啲就係虛火?!
咁我睇唔睇中醫好?
試下冇壞,不過唔好覺得一頭半個月醫得好
睇下啦 長期係咁都幾辛苦下
睇完
佢話我 陰虛 氣虛 敏感體質 缺水 …
所以叫我飲下啲雪耳 花膠湯 滋潤下 補下…
仲開左一個禮拜藥粉比我飲
我諗住之後拎返個藥單 出去藥房汁 應該平啲
睇左幾錢?
港大中醫 800
診金 350
藥 450 (5days 藥 - 10劑)
有啲貴 出面5日藥連埋診金大概都係$600左右
應該啲藥貴
埋單個一刻屌出聲
不過港大呀中大啲教授出名貴 因為出面普通啲診金都係$80-100左右
因為細佬有濕疹 屋企成日睇中醫好清楚啲價😂
下次應該唔幫襯
我見個到多數係女性 睇婦科應該唔錯
細個當水飲
咁又5係既 身體問題男女都有 係個度貴左啲
呢個真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞