男子旺角起飛腳踢警事件 地盤工企圖搶槍等罪成 判監7年 男學生拒捕判入更生中心

366 回覆
47 Like 509 Dislike
咁又點?
講句well pay 班傻西就射哂精
收皮啦
誤殺都可能無咁重
呢個飛腳罰得幾應
又係沈智慧條賤種冚家剷
上訴
升上DC fam court= 流放???
手足
會喺連登幫你屌個政權
你放心
佢哋會有報應
七年真係好撚多
你老母日日畀狗屌仲撚正呀
仲以為佢走甩左
上訴院唔加刑
我就同手足簽肉體交易契
唔使膠袋

前年10月13日,市民發起「18區開花」活動,一名18歲男生被警員制服時,三人疑上前協助,有人飛踢警員。31歲紮鐵工人則被指企圖搶走警員的散彈槍,他承認非法集結及襲警罪,但否認企圖搶劫罪,早前被裁定罪成,共3罪成的他今在區域法院被判囚7年,為區域法院刑期上限,亦是區院反修例案件以來判刑最重的案件。法官謝沈智慧強調:「區域法院權限不足以反映本案刑責」,且被告協助被捕人逃走為加刑因素,當時被襲警員孤立無援,被告亦承認心懷惡意;被告亦可搶槍後用來指嚇警員。至於18歲男生否認的拒捕罪亦罪成,今被判入更生中心。

就首被告的企圖搶劫罪,法官謝沈智慧判囚7年,而非法集結則囚24個月;襲警罪囚一年,三罪同期執行。

https://www.inmediahk.net/node/%E7%A4%BE%E9%81%8B/%E6%B6%89%E5%9C%96%E6%90%B6%E8%AD%A6%E6%A7%8D-%E7%94%B7%E5%AD%90%E4%BC%81%E5%9C%96%E6%90%B6%E5%8A%AB%E7%AD%893%E7%BD%AA%E6%88%90%E9%87%8D%E5%9B%9A7%E5%B9%B4-%E7%82%BA%E5%8D%80%E9%99%A2%E5%8F%8D%E4%BF%AE%E4%BE%8B%E6%A1%88%E5%88%91%E6%9C%9F%E6%9C%80%E9%87%8D
其實有冇片影到企圖搶槍先?

冇影得清楚一定要上訴啦
你咁撚賤有命到2028先算啦
同藤條打人同罪
邊有搶槍
你係黃斬人就唔係咁計啦
呢個婆娘升佢職果然係染到紅
所以上面班友呢方面冇得呃
係咪好似你咁
CLS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞